Hukukçular: Kürtlerin bir anayasası olmalı

Ulusal birlik çalıştayına katılan Avukat Hejar Kakaî, Kürlerin bir sözleşmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Uluslararası hukuk uzmanı Dr. Osman Îsmail ise "Hepimizin üstünde olacak ve bağlayıcılığı olan bir anayasamız olmalı" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlediği ulusal birlik çalıştayına katılan hukukçular, Kürt halkının bir anayasasının olması gerektiğini ve bu rolün de ulusal kongre tarafından üstlenebileceğini dile getirdi. Avukat Hejar Kakaî ve uluslararası hukuk uzmanı Dr. Osman Îsmail, ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

'ULUSAL BİRLİK İÇİN ARTIK KİMSE BEKLENMEMELİ'

DAİŞ savaşı sonrası Kürtlerin ortak bir program sahibi olması gerektiğini söyleyen Hejar Kakaî, bunun temel şartının da ulusal birliğin sağlanması olduğunu ifade etti. Kürtlerin artık ulusal birlik için herhangi bir siyasi partiyi beklememesi gerektiğini kaydeden Kakaî, "Askeri olarak DAİŞ savaşında sona gelmesiyle Kürtlerin birliklerini sağlayarak gücünü ortaya koyması gerekmektedir. Bunun için de ulusal birliğin bir an önce sağlanması gerekmektedir. Ulusal birliğin sağlanması aşamasında da artık herhangi bir siyasi partiyi beklemenin zamanı geçmiştir. Eğer birileri katılmıyorsa ve ulusal birlikten alerji duyuyorsa, burada KNK'nin yoluna devam etmesi gerekir" diye konuştu.

'YENİ BİR SÖZLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR'

"Ortadoğu'da bugüne kadar yaşanan değişimlerin yanı sıra daha büyük değişimler yolda" diyen Kakaî, Kürt halkının birlikte yaşadığı halklarla yeni bir sözleşmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Örneğin bugün Rojava'da DAİŞ savaşının ardından daha büyük değişimler kapıya dayanacaktır. Bu değişimlerin Kuzey Kürdistan üzerinde de etkisi olacaktır. Bugün hem sahada hem de dünya çapında Kürtler iyi bir düzeyde. Bunun siyasi başarıya tahvil edilmesi için birliğimizi sağlamamız gerekiyor. Bana göre Kürtlerin yaşadığı coğrafyada hem Kürtlerin iç sorunları hem de birlikte yaşadıkları diğer halklar için yeni bir sözleşmeye ihtiyaçları var."

'HERKESİN ÜSTÜNDE BİR ANAYASAMIZ OLMALI'

Uluslararası hukuk uzmanı Dr. Osman Îsmail ise tüm Kürleri bağlayacak bir anayasanın olmasının gerekliliğine vurguda bulundu. Ulusal kongrenin bu rolü alabileceğini dile getiren Îsmaîl, "Ulusal birlik çok daha önce sağlanmalıydı. Ama bugün de geç kalmış sayılmayız. Hem dört parçada, hem de dışarıda yaşayan Kürtlerin gelecekleri için ortak bir proje sahibi olması gerekmektedir. Bizim bir anayasamızın olması gerekiyor. Çünkü Kürt sorunu bir günde çözülecek bir sorun değil. Toplumsal kesimlerin, partilerin, bireylerin ve örgütlerin üstünde olacak ve bağlayıcılığı olan bir anayasamızın olması gerekir. Ama bunun için önce birliğimizin olması gerek" dedi.