KDP, Kerkük’te Ankara’nın uzantısı ITC ile anlaştı

KDP’nin Kerkük İl Meclisi başkanı ve vali belirleme konusunda Kürt karşıtı Ankara uzantısı Irak Türkmen Cephesi ile anlaştığı bildirildi. YNK Kerkük konusunda taviz vermeyeceklerini açıkladı.

RojNews’in haberine göre Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi, perşembe günü katıldığı bir televizyon programında Kerkük İl Meclisi başkanı ve vali belirleme konusunda KDP ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

RojNews’e konuşan Kurdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmet Pire, Kerkük ile ilgili yapılacak böylesi bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bu girişimlerin bölgedeki güçler tarafından yapıldığı tepkisinde bulunan Pire, söz konusu taraflara "kendinizi boşuna yormayın" diye seslendi. 

YNK’li Rewend Mela Mahmud ise, kentin valilik görevinin YNK’nin hakkı olduğunu ve bundan taviz vermeyeceklerini ifade etti. 

Irak'ta 18 Aralık'ta yapılan il genel meclisi seçimlerinin sonuçlarına göre YNK'nin başını çektiği ‘’Kerkük Gücümüz ve İrademiz Koalisyonu’’, 5 sandalyeyle Kerkük'te birinci oldu. Arap Koalisyonu 102 bin 558 oy alarak 3 sandalye kazanırken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) 2, Kurdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 sandalye kazandı. KDP, seçimlerde ciddi bir düşüş yaşadı. 

YNK'nin başarısı ardından Türkiye ile KDP arasındaki görüşme trafiği yoğunlaştı. Hatta Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve en son AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimler sonrası Federe Kurdistan Bölgesi'nde KDP yönetimindeki Barzaniler ile görüşmelerde bulundu. 

Kerkük’e ilişkin İTC’den gelen açıklama Türk devletinin işgal saldırılarını yaygınlaştırdığı bir sırada yapıldı. İşgal saldırılarında da KDP Türk devleti ile açık suç ortaklığı yapıyor.