Tevgerê Azadi kongresinden notlar...

Tevgera Azadiyê Demokratikê Kürdistan hareketinin, Irak genelinde resmileşmesi kapsamında düzenlenen kongresi bugün saat 10.30'da Güney Kürdistan kentlerinden Süleymaniye'de başladı...

Kongreye Germiyan'ın Kelar, Kifri, Rizgari, Serkala şehirleri ve köylerinden, Halepçe, Hewraman şehir ve bölgelerinden; Hewler, Zaxo, Duhok ve daha birçok Behdinan ilçe ve kasabasından; Güney Kürdistan'ın direniş kalesi olarak bilinen Raperin bölgesi Ranya, Sengaser, Jarawa ve Kaledizê şehir ve ilçeleri ile Süleymaniye, Seyit Sadık, Pencwin, Şarezor, Kerkük ve çevresinden 700 dolayında delege katıldı. Kongre, Irak genelinde resmileşen bir parti olacağı için Irak Yüksek Seçim Kurulundan üç kişilik bir heyetin katılımı ile başladı.

EN GENİŞ KATILIMLI KONGRE

Kongrenin en dikkat çeken yanlarından biri, yoğun ilgiydi. 700 delege ile 200 civarında siyasi, bağımsız, aydın, yazar gibi şahsiyetler başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden misafir kongrede yer aldı. Bu ilgi aynı zamanda Güney Kürdistan'da yaşanan kaosa Tevgera Azadi'nin bir çözüm umudu olmasını yansıtıyordu.

Güney Kürdistan partilerinin kongrelerinden oldukça farklıydı. Zira Güney'de parti kongreleri parti yönetimi ve dar partili bir grubun katılımı ile yapılıyordu. Bu kez Güney Kürdistan'ın her yerinde bulunan delegeler ve ailelerinin katılımı vardı. KDP, YNK, Goran, İslami Yekgirtû, Komala İslami, Yeni Nesil Hareketi ve daha birçok partinin kongresindeki anlam ve atmosferden bu yanıyla da ayrılıyordu. Geçtiğimiz günlerde Yeni Nesil Hareketi ve Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon partileri de kuruluş kongrelerini yaptı. Bu partilerin kongreleri de basına kapalı, dar bir partili grupla düzenlendi.

KADINLARDAN YOĞUN İLGİ

Kongreye kadınların ilgisi de yoğundu. Güney Kürdistan, bir parti kongresine bu kadar kadın delegenin katılmasına ilk defa tanık oldu. Zaten program ve tüzük olarak da diğer partilerden ayrılıyordu: Irak Partiler Yasasına göre eş başkanlık sistemi yok. Ancak Tevgera Azadi hareketinde yasaya rağmen fiiliyatta eş başkanlık sistemi yürütülecek. Bu, yapılan konuşmalara da yansıdı. Güney Kürdistan'da cinsiyet kotasını parti programına koyan ilk parti oldu, Tezgerê Azadi. Partide yüzde 40 cinsiyet kotası esas alınıyor.

GÜNEY'İN TÜM HALKLARI YER ALDI

Tevgerê Azadi hareketinin içinde Güney Kürdistan'da yaşayan Arap, Asuri, Türkmen halklarının hepsi yer alıyor. Sadece birer parti üyesi olarak değil, parti yönetiminde de halkların temsilcisi olarak ayrılmış kotaları mevcut. O yüzden Güney Kürdistan'da sadece Kürtlerin, kadınların, çocukların, yoksulların, cinslerin sorunlarını çözme iddiasında değil. Aynı zamanda halkların, halklar arası sorunların çözümü iddiasında ve buna göre parti program ve tüzüğünü oluşturmuş bir parti.

Kongrede delegeler kendi dillerinde konuştu. Türkmence, Arapça, Süryanice konuşanlar oldu. Halkların temsilcileri kendi dillerinde konuşunca kitlenin alkışı da yükseliyordu.

DELEGELERİN HEYECANI VE DEMOKRATİKLEŞME MESAJI

Delegelerin hepsini büyük bir heyecan sarmıştı. Birbirleriyle konuşurken Tevgerê Azadi'nin farkını ortaya koyan sözler söylüyorlardı. Yüzlerinden kendi yöneticilerini seçmenin sevinci okunabiliyordu.

Bir kuruluş, resmiyetin ilanı kongresi olmasına rağmen divan parti yönetimi için uygun gördüğü listesini sundu. Delegelere istedikleri kişiyi önerebilecekleri anonsu yapıldı. Delegelerin bir kısmı söz alarak, divanın önerisini destekledi.

Delegelerin ortak mesajları ise "Kongremizi yaptık, bundan sonra bizi seçimler bekliyor. Seçimlerde de istediğimiz sonucu alarak Güney Kürdistan ve Irak'ı demokratikleştireceğiz" yönünde oldu.