Yukarı Mezopotamya’nın kadim kenti Erzen

Yukarı Mezopotamya’nın kadim kentlerinden saklı şehir Erzen'in Moğolların büyük bir katliamı ile yüz yüze kaldığını dile getiren Tarihçi Seyit Ercin, 1.500 ile 1.700’lü yılları arasında bile tarihi Erzen kentinin ayakta olduğunu söyledi.

Yukarı Mezopotamya’nın kadim kentlerinden saklı şehir Erzen'in Moğolların büyük bir katliamı ile yüz yüze kaldığını dile getiren Tarihçi Seyit Ercin, 1.500 ile 1.700’lü yılları arasında bile tarihi Erzen kentinin ayakta olduğunu söyledi.

Mereto Dağı eteklerinde Xerzan Nehri üzerinde kurulu olan binlerce yıllık ilk Sümer kent yerleşkesi Erzen şehrinin tüm istilalara rağmen günümüze kadar izlerine rastlanmak mümkün. Pamuk ve mısır tarlaları, nehir kıyısı ve üzerinde yeniden inşa edilen köylere rağmen binlerce yıllık tarihe ışık tutabilecek antik Erzen kenti de dünyanın ilk yerleşkesinin olduğu Mezopotamya’nın Fırat ve Dicle Nehri üzerinde kurulan HES ve baraj tehlikeleri ile karşı karşıya. Erzen şehrinden geçen medeniyet ve kavimler ile ilgili bilgi veren Tarihçi Seyit Ercin, 1.700’lü yıllara kadar ayakta durabilen Erzen Şehri ile ilgili son 500 yıllık tarihin karanlık kaldığını dile getirdi.

‘İMPARATORLUĞUN İZİNİ GÖRMEK MÜMKÜN’

Erzen kentinin Dikran u Kerta’nın aşağısında bulunan Gola Masiya, Kela Şex Baç’ın bulunduğu bölge olduğunu vurgulayan Ercin, “Erzen, bir Ortaçağ kentidir. Garzan Nehri önünde inşa edilen Erzen, insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biridir. Onun için ilk topluluklar ve sonrasında süre gelen binlerce yıllık bir tarih yatmaktadır. Çok verimli arazilere sahip olması nedeniyle insanlığın vazgeçilmeyen bölgesi olarak bilinmektedir. Erzen’de Subaruların yaşadığı bilinmektedir. Subarular, Hurilerin akrabalarıdır. Huriler, Mitaniler, Sümerler yaşamış, ilk Babiller ve son Babiller Erzen’de yaşamış. Yunanlar yaşamış, Romalılar yaşamış, Sasaniler yaşamış. Özcesi o tarihte ne kadar medeniyet varsa hepsi Erzen’den geçmiş. İsmini saydığım birçok topluluk ve imparatorlukların izlerini tarihi Erzen’de görmek mümkündür” dedi.

‘MOĞOLLAR ERZEN’DE KATLİAM YAPTI’

Moğolların büyük katliamı sonucu bir süre Erzen’e hükmettiklerini ifade eden Ercin,devamla şunları belirtti: “Medler, M.Ö 300’lı yıllarda Erzen’de kalmışlardır. Zaten ilk tarihte Subarilerin şehri olarak geçiyor. Bununla beraber Huriler, daha sonra çöl kavimleri gelmişlerdir. Şerafxan, Şerefnamesi’nde de söz ediyor; Moğollar geliyor, Timur, Erzen’i yerle bir ediyor ama Erzen şehri yeniden inşa ediliyor. Yine bir Türk kavmi daha o bölgede hüküm sürdürüyor. Türk kavmi çok büyük katliamlar yaparak Erzen’i ele geçiriyor. Eyyübiler, bu Türk kaviminden Erzen’i alıyor. Zaten Erzen o süreçte Eyyübilerin elindeydi ve bir nevi yapılan büyük katliamın intikamını Erzen kentini kurtararak alabiliyor. 

Son olarak, 1.500 ile 1.700’lü yıllara kadar Erzen şehri halen ayakta idi. Özellikle coğrafyamızdaki tarih biraz da karanlık kalmıştır. Çünkü hiçbir arkeolojik çalışma bulunmamaktadır.”

...