20’ye yakın sivil katledildi ABD ‘itidal’ çağrısıyla yetiniyor

İşgalci Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarında iki günde 20’ye yakın sivil katledilirken ABD “itidal” ve “sivil kayıplardan kaçının” çağrısı yapmakla yetindi. Bir “endişeliyiz” açıklaması da Almanya’dan geldi.

Efrîn’e yönelik Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırıları ikinci gününde devam ederken, uluslararası güçlerin konuya ilişkin yuvarlak açıklamaları sivil katliamların önünü açıyor. İki günde hava saldırılarında sivilleri hedef alan Türk devleti aralarında çocuklarında bulunduğu 20’ye yakın kişiyi katletti.

Konuya ilişkin akşam saatlerinde ABD’den yapılan açıklama ise dikkat çekiciydi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türk devletine “itidal” çağrısı yapmakla yetindi ve "Operasyonun kapsam ve süresi sınırlı olmalı. Sivil kayıplardan kaçınılmalı" dedi.

Nauert, "Suriye'nin kuzeybatısındaki durum hakkında, özellikle de şu anda tırmanan kavgayla yüz yüze kalan sivillerin durumu hakkında çok endişeliyiz" dedi.

Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına ilişkin bir açıklamada Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakeanı Sigmar Gabriel, çatışmaların öngörülmemiş endişelere yol açtığını belirtti.

Gabriel, "Kuzey Suriye'deki gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Türkiye ile Kürt güçler arasındaki askeri çatışma öngörülmemiş riskleri barındırıyor. Suriye'nin ihtiyaç duyduğu son şeyin bir başka çatışmadır” dedi.