YENİLENDİ II

İşgal saldırılarına karşı İsviçre ayakta

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar birçok kentte sokağa çıkarak işgal saldırılarını protesto etti.

İsviçre’nin Zürih, Winterthur, Basel, Biel, Luzern ve Bellinzona kentlerinde sokağa çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

ZÜRİH

Zürich kentinde yaşayan Kürdistanlılar Zürih merkez tren istasyonunda bir araya geldi. İsviçre Demokratik Kürt Konseyinin (CDK-S) bildirisi Emre Kara tarafından okundu. Bildiride “Türkiye’nin Rojava, Şengal ve Güney Kürdistan’daki savaş suçlarına son verin" mesajı verildi.

Eylemde şu mesajlar verildi: "Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik saldırılar karşısında bütün halkımızı Türk devletini protesto etmeye çağırıyoruz. Türk devletine hava sahasını açan uluslararası güçleri kınıyor ve kaybedilen her insan hayatından onları ortak sorumlu tutuyoruz. Uluslararası IŞİD karşıtı koalisyona ve Rusya'ya, Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki hava sahasını kapatma çağrısında bulunuyoruz! İnsanları Kürdistan halkıyla dayanışmaya, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümünde ısrar etmeye ve Kürdistan'daki kazanımları savunmaya çağırıyoruz."

Açıklamadan sonra PYD İsviçre adına Sekvan Naso kısa bir konuşma yaptı. Naso, ne olursa olsun direneceklerini belirterek "Onlar ne yaparsa yapsın biz özgürlüğümüzden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu saldırılara karşı direneceğiz. Herkesi Rojava ile dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

Eyleme katılan CDK-S Eşbaşkanı Cemal Özdemir de, "Bu saldırılarla Kürtlere boyun eğdirmek istiyorlar. Biz sonuna kadar direneceğiz. Bütün Kürdistanlıları ve dostlarını bu saldırılara karşı ayağa kalkmaya çağırıyoruz” dedi.

BIEL

Biel kentinde yaşayan Kürdistanlılar Bahnhofplatz'ta bir araya gelerek burada açıklamalarda bulundu. Açıklama öncesi Türk devletinin işgal saldırılarında yaşamını yitirenler şahsında saygı duruşu gerçekleştirildi.

Eylemde ilk sözü alan Biel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Biel) Eşbaşkanı Ahmet Kaya, Türk devletinin gerek kendi iç politikada gerekse dış arena sıkıştığı her dönem Kürt halkına saldırdığını söyledi.

Almanca ve Fransızca basın metinlerinin okunduğu eylemde son olarak Kürt Siyasetçi Nejdet Atalay konuştu. Atalay, İmralı tecridinin direnişle tam olarak kırılacağı mesajını verdi.

Atalay, 16 Kasım Köln yürüyüşünü hatırlatarak, "Hem Önderliğimizin özgürlüğünün sağlanması hem de Kürdistan'a yönelik saldırıların sonlandırılması için diasporada yaşayan Kürdistanlılar olarak milyonlarca Kürt 16 Kasım'da Köln'e akmalıyız" diye konuştu.

LUZERN

Luzern'de de Kürdistanlılar alanlara çıktı. Saygı duruşundan sonra konuşan CDK-Lu Eşbaşkanı Ercan Güneş, şunları dile getirdi: 

"Faşist Türk devleti uzun zamandan beridir Kürtleri yok etmeye çalışıyor. Her daim Kürdistan'a bomba yağdırıyorlar. Kürtlerde her zamanki olduğu gibi hem Dünya'nın hem de Kürdistan’ın 4 parçasında direniyorlar ve direnmeye devam edeceklerdir. Dün gece yine SİHA'lar ile ve bombalarla Rojava'yı bombalıyor ve Kürt çocuklarının ölümüne sebep oluyorlar."

Eylemde PYD adına konuşan Ali Omar, "Abdullah Öcalan'ın partisiyle, halkıyla konuşması gerekiyor" dedi.

Partiya Pêşwerû adına konuşan Kenan Rojava, "Her ne olursa olsun faşist Türk devletine boyun eğmeyeceğiz. Kürtleri bitiremezler. Önderliğimizin paradigmasıyla yolumuza devam ettiğimiz sürece hiçbir devlet karşımızda duramayacaktır" dedi.

BELLINZONA

İşgal saldırılarına karşı İsviçre’nin İtalyanca konuşulan Ticino’ya bağlı Bellinzona kentindeki Kürdistanlılar ve dostları da alanlara çıktı.

Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger'in (TCŞ) çağrısıyla tren garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

Eylemde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Rojava", "Bijî YPG”, “Tiamo tutti PKK” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı. Eylemde saldırılara karşı başta gençlik olmak üzere tüm halk direnişe çağırıldı.

WINTERTHUR

İsviçre’deki eylem yerlerinden biriden Winterthur kenti oldu. Saldırı haberinden sonra Winterthur merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, burada bir basın açıklaması yaptı. Türk devletinin saldırılarında şehit düşenler için yapılan saygı duruşundan sonra Winterthur Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Canfeda Ararat, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları kınayarak başladığı konuşmasında, “Bir tarafta sözüm ona barış elini uzatıyorlar, diğer yandan halkımızın üzerine bomba yağdırıyorlar. Hastane, okul ve sivil işletmeler hedef alınıyor. Kürtler yüz yıl önceki Kürtler değiller. Önder Apo başta olmak üzere halkımız Türk devletinin oyunlarının farkındar. PKK 50 yıldır savaşıyor. Onların önünde boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Bulunduğumuz her alanda direneceğiz. Bu saldırıları kınayacağız” dedi.

Hazırlanan Almanca basın metnini İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) aktivisti Rozerin Sara okudu. Eylem, “Bijî Berxwedana Rojava, Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi. 

 

BASEL

Basel Rojava Komitesi’nin çağrısı üzerine Claraplatz meydanında toplanan Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Rojava Komitesi adına konuşan kadın aktivist, Rojava’ya yapılan saldırılara karşı birlik olunması gerektiğine vurgu yaparak, “Bu saldırılar hepimize karşı yapılmıştır. Sivil insanların katledilmesine karşı ses olmamız gerekiyor. Bu saldırıların Dünya Kobanê Günü'nün arifesinde olması da tesadüf değildir” dedi.

Almanya'dan alınan destek ile Kürt halkının katledilmesinin kabul edilemez olduğunu ve Rojava'daki kazanımların herkes için hayati önem taşıdığını ifade eden aktivist, “Sivil halk nerede olursa olsun, özgür yaşayana kadar Basel'den Rojava'ya kadar antifaşist hareketlerin ortaklaşarak hareket etmesi gerekir” dedi. Aktivist, konuşmasını 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla gerçekleştirecekleri eyleme katılım çağrısında bulundu.

YJK-S Dışilişkiler sözcüsü Özen Aytaç ise, TJK-E'nin saldırılara ilişkin açıklamasını okudu. 

Konuşmalardan sonra sloganlarla yürüyüşe geçen kitle, Claramatte meydanına kadar yürüyüp eylemi sonlandırdı.