Kuzey ve Doğu Suriye’de Rojava devrimi kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde Rojava Devrimi’nin 9. yıldönümü kutlandı.

Efrîn, Tirbêspiyê, Çilaxa ve Dirbesiyê‘de 19 Temmuz devriminin yıl dönümü kutladı.

TİRBESPİYÊ

Tirbespiyê’de yüzlerce kişi YPG, YPJ ve QSD bayrakları açarak Azadi alanında bir araya geldi. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra konuşan Tirbespiyê PYD Meclis Üyesi Hediya Şemo, 19 Temmuz devriminin tüm halklar için çok önemli olduğunu ve demokratik bir toplumun inşa edildiğini dile getirdi.

19 Temmuz devriminin kadın devrimi olduğunu ifade eden Hediya Şemo, kadınların artık tüm alanlarda kendilerini ifade ettiğini dile getirdi.

YPG Komutanlarından Baran Omeri ise, her koşul altında devrimi ve halkı korumaya hazır olduklarını belirtti.

Koma Şehit Xebat, Evdurehman Bavê Emin, Koma Şehid Zilan, Daniş Botan ve Nuri Eli sahne aldığı kutlama halaylarla sona erdi.

ÇILAXA

Çilaxa’daki kutlama ise garajda yapıldı. Kürt, Arap ve Süryanilerin ortaklaşa yaptığı kutlamada “19 Temmuz devriminin ruhu ile işgali yeneceğiz ve kazanımları koruyacağız” yazılı pankart açtı.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra Özerk Yönetim adına konuşan Murad Şemo, 19 Temmuz devriminin kahraman şehitlerin emeği ile gerçekleştiğini dile getirerek herkesin Özerk Yönetime sahip çıkması çağrısında bulundu.

PYD adına konuşan Sirur Şete ise 14 Temmuz zindan direnişini selamlayarak 19 Temmuz devriminin tüm halklar tarafından yapıldığını belirtti.

Kutlama, Koma Agiri’nin sahne alması ardından sonra erdi.

ŞEHBA

Şehba’nın Ehdas ilçesinin Til Sosin köyündeki Serdem kampında bir araya gelen Efrînliler de kutlamad Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, YPG, YPJ ve Kongreya Star bayrakları ile “19 Temmuz’un ruhu ile işgali yeneceğiz ve kazanımları koruyacağız” yazılı pankart taşıdı.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra kutlamada Efrîn Bölgesi Meclisi Eşbaşkanı Şiraz Hemo bir konuşma yaptı. Şiraz Hemo, devrimin yıl dönümünü selamlayarak, “Efrîn işgalinden sonra Şehba’ya yerleşen halkımız işgalci Türk devletine büyük darbeler vurdu. Türk devletinin kirli siyaseti boşa düşüyor. Halkımız şehitlerinin mirasına sahip çıkıyor” dedi.

Fırat Bölgesi Kongreya Star Koordinasyon üyesi Elif Şêx Mihemed, 19 Temmuz devriminin gerçek bir ruhu temsil ettiğini kaydetti. Elif Şêx Mihemed, kadınlar ve gençler öncülüğünde gerçekleşen devrimin insanlık için özgürlük meşalesi olduğunu ifade etti.

Kutlamada Hisên Xane ve Newroz Silêman ile Serdem Kampı folklor ekibi sahne aldı.

DİRBESİYÊ

Dirbesiyê’de gerçekleşen kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri YPG ve YPJ bayrakları taşındı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra Özerk Yönetim adına konuşan Zeyneb Murad 19 Temmuz devrimini ve 14 Temmuz direnişini selamladı. Devrimin çok başarılı olduğuna dikkat çeken Zeyneb Murad, herkesin Özerk Yönetim etrafında kenetlemesi gerektiğini ifade etti.

Kutlama Rimêlan, Reqa’dan gelen gruplar ve Koma Botan’ın sahne alması ardından sona erdi.