MSD Eşbaşkanı Riyad Derar: Türkiye uluslararası bir suç işliyor

Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Riyad Derar, Türkiye’nin Efrîn’e saldırısını kınayarak, “Türkiye uluslararası suç işliyor” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ve Türk devletinin Kürt şehri Efrîn’e yönelik başlattığı işgal saldırısını kınayan Arap şeyhi ve Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Riyad Derar, bunun barış, kardeşlik ve hoş görüye yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.

Riyad Derar, Suriye genelinde savaşın devam ettiği hatırlatmasında bulunarak, “Şu anda İdlib’i paylaşım savaşı yaşanıyor. Biz Kuzey Suriye ve Rojava halkı olarak, sürekli bölgemizde istikrar istiyoruz. Bölgeyi DAİŞ’ten temizleme uğraşındayız. Yeni bir kuşak için demokratik bir sistem yaratmak için çalışıyoruz. Bizim bütün uğraşımız bunun içindir. Uluslararası güçler de bunun gerçekleşmesi için sözleri var. Bu sözlerin yerine getirmeliler” dedi. Suriye ve Rojava’da DAİŞ tehlikesinin sürdüğünü dile getiren Derar, “Yeni bir yüz ile dönebilir. DAİŞ, Türkiye’nin desteklediği diğer örgütlerle anlaşarak, tekrar ortaya çıkar” diyerek, Türkiye’nin bölgede istikrarı bozduğuna işaret etti.

‘HER KES BUNA KARŞI ÇIKMALIDIR’

“Kuzey Suriye’de yeni bir sistem yaratmak istiyoruz” diyen MSD Eşbaşkanı Riyad Derar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kuzey Suriye Federasyonu kurmak istiyoruz. Bu aynı zamanda bütün Suriye için de önemli bir örnek olacaktır. Bununla insani ve o bölgenin ekonomik olarak kalkınması için bir girişimdir. Bu sistemin içerisinde Kürt, Arap, Ermeni, Çerkez ve Asuri-Süryani içerisinde yer alıyor. Bütün kesimler, kendi rengi ve kültürüyle bu sistemin içerisinde yaşıyor. Bu sistem Suriye sınırları içerisinde yer alıyor ve parçalanmaya karşıdır.”

Türk devleti ve Erdoğan’ın Efrîn’e yönelik işgal saldırısına da tepki gösteren MSD Eşbaşkanı Riyad Derar, “Türkiye’nin Efrîn’e saldırısı refaha, hoşgörü ve halkların kardeşliğine karşı, bir saldırıdır. Suriye’nin iç işlerine karşı bir saldırıdır. Ve bu girişim uluslararası bir suçtur. Çünkü bir başka ülkenin topraklarına girmesi ve onun vatandaşlarına zarar vermesi başka bir şekilde ifade edilemez. Bu saldırı zamanda tekrardan DAİŞ ve diğer gruplara kan vermesi anlamına da geliyor. Her kes buna karşı çıkmalı ve bu suça son verilmelidir” diye tepki gösterdi.