Qamişlo'da çalıştay: Kürt kimliği ciddi tehdit altında
Qamişlo'daki çalıştayda Kürt kimliğinin büyük tehdit altında olduğu belirtilirken, "Önder Abdullah Öcalan’ın paradigmasının yayılması güçlü bir duruş sergileme imkânı veriyor" denildi.
Qamişlo'daki çalıştayda Kürt kimliğinin büyük tehdit altında olduğu belirtilirken, "Önder Abdullah Öcalan’ın paradigmasının yayılması güçlü bir duruş sergileme imkânı veriyor" denildi.
'Demokratik Ulus’ta Kürt Kimliği ve Suriye Halkının İfadesi' başlıklı çalıştay Qamişlo kentindeki Zana Salonu’nda bir çalıştay düzenlendi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde düzenlenen çalıştaya çok sayıda hukukçu, öğretmen ve tarihçi yanı sıra siyasi parti temsilcileri, Kongra Star ve Suriye-Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyeleri yer katıldı.
'ÖNDER ABDULLAH ÖCALAN'IN PARADİGMASI GÜÇ VERİYOR'
Açılış konuşmasını yapan Cizre Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanı Faruq Tozo, "Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için dünyanın dört bir yanından çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Bu durum, önemli bir gündem maddesi. Önder Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin ve paradigmasının dünyaya yayılması, bizlere engelleri aşma ve Kürtleri soykırım kıskacından koruma yönünde güçlü bir duruş sergileme imkânı veriyor. Bu çalıştayın, bu bağlamda herkese güçlü bir yanıt olmasını ümit ediyoruz” dedi.
Çalıştayın moderatörlüğünü Kuzey ve Doğu Suriye Diplomasi Komitesi üyelerinden Nûrşên Hisên ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Sîpan Îsmaîl üstlendi.
'KÜRT KİMLİĞİ TEHDİT ALTINDA'
Sîpan Îsmaîl, “Birçok devlet, Kürtlerin tarihini 1925’teki Şêx Seîd serhildanından itibaren ele alıyor, bu yanlıştır. Kürt tarihi bin yıllara dayanıyor. Arkeolojik kazılar ve buluntular sayesinde bu tarih daha net bir şekilde anlaşılabiliyor” dedi.
Kürt kimliğine yönelik saldırıların hedefinde genellikle tarihi alanların yer aldığını söyleyen Îsmaîl, “Hatırlarsanız, Efrin’de tarihi öneme sahip Eyn Dara hedef alındı. Ayrıca, Serêkaniyê’deki Til Xelef Tepesi de saldırıya uğradı. Bu saldırılar, Kürt tarihini ortadan silme girişimlerinin bir parçası” şeklinde konuştu.
Kürt kimliğinin büyük bir tehdit altında olduğunu ifade eden Sîpan Îsmaîl, “Tarihi alanlarımız sahiplendiğinde, Kürt kimliği de sahiplenilmiş olur. Kurdistan Özgürlük Hareketi, ırkçı, cinsiyetçi ve kültürel saldırılara karşı durdu. Yüzyılı aşkın bir süredir Misak-ı Milli hayaliyle yaşayan işgalciler, karşılarında Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni buldu. Önder Abdullah Öcalan’ın Demokratik Modernite projesi, uluslararası projelerin doğru temeller üzerinde oluşturulmadığını göstermektedir. Bu bağlamda geliştirilen Demokratik Modernite politikası, üçüncü bir yol haritası olarak öne çıkıyor” ifadesini kullandı.
Sîpan Îsmaîl, “Kültürel ve siyasi kimliği sahiplenmek büyük bir önem taşıyor. Öncelikli sorunumuz, aslında hep eleştirdiğim konulardan biri olan Kürtçe kaynaklarımıza dayanmak yerine farklı kaynaklara dayanmamız. Araştırma ve inceleme konularında bu yaklaşımımız oluyor" dedi.