Reqa'dan Şehba'ya '9 Ekim Komplosu' ve 'işgal' protestoları

Kuzey ve Doğu Suriye'nin bir çok kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim komplosu kitlesel eylemlerle protesto edildi.

Eylemlerde hem Türk devletinin bir yıl önce başlattığı Serêkaniyê ve Girê Spî işgalleri hem de Kürt Halk Önderi'ne yönelik 9 Ekim komplosu protesto edildi.

Reqa, Tıl Temir, Waşûkanî Kampı ve Şehba’da düzenlenen eylemlerde ayrıca Kürt Halk Önderi üzerindeki tecrit kınandı ve Öcalan'ın özgürlüğü talep edildi.

Reqa kent merkezindeki Kerac Meydanında yüzlerce kişi bu amaçla bir araya geldi. Eylemde okunan açıklamada, Birleşmiş Milletler’den Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ile Türk devletinin işgalleri ve işlediği suçlarına karşı durması istendi.

Şam hükümetine de seslenen eylemciler, "Şam hükümeti Kuzey ve Doğu Suriye halkına yönelik politikalarını değiştirmeli ve Suriye'deki meşru haklarını tanımalı" dedi.

Hesekê’ye bağlı Til Temir ilçesinde sivil toplum kuruluşları yanı sıra İç Güvenlik Güçleri üyelerinin katılımıyla Şehit Aileleri Meclisi önünde bir eylem başlatıldı.

Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden ve işgalci Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerini işgal etmesini kınayan sloganların atıldığı yürüyüş ilçe merkezindeki Büyük Kavşak’ta mitinge dönüştü.

Mitingde bir konuşma yapan PYD adına Silêman Xelîl “Serêkaniyê kentine ve Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik saldırı tarihi ile Önder Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo'nun uygulama tarihi aynıdır. Bu da işgalci Türk devletinin Kürt halkını hedef aldığını ve kimliklerini yok etmeyi amaçladıklarının bir göstergesidir” dedi.

Hesekê’de Serêkaniyêli göçmenlerin kaldığı Waşûkanî Kampı’nda aynı amaçla Kongreya Star öncülüğünde bir yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşte Kongreya Star ve QSD bayrakları ile “İşgali Bitirelim, Devrim Değerlerini Koruyalım” ve “Serêkaniyê’ye Döneceğiz” yazılı pankartlar taşındı.

Kamp Meydanı’na kadar devam eden yürüyüş bir mitingle sonuçlandırıldı. Mitingde Kamp Meclisi Üyesi Elaa El Din, Kongreya Star Waşûkanî Kampı Yönetimi Üyesi Besîme Dawûd, PYD Hesekê Bürosu Üyesi Ahîn Ali konuştu.

Konuşmalarda Türk devletinin işlediği suçlar ve bu suçlara karşı uluslararası toplumun sessizliği kınandı, işgal edilen toprakların kurtarılması için mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

Şehba bölgesinin Fafin ilçesindeki eylem ise Muşat Okulu önünde başladı. Efrîn ve Şehbalı yüzlerce kişi, ellerinde “İşgale ve Tecride Hayır!” ve “Yaşasın Çağın Direnişi ve Onur Direnişi” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşün son durağı Siwaqa Okulu önünde miting yapıldı. Burada bir konuşma yapan PYD Yürütme Kurulu Üyesi Hediye Yusif, Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunu kınayarak, “Komplocu devletler, tecritle Kürt halkının iradesini kıracağını sandı. Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi, milyonların beynine ve yüreğine işlemiştir” dedi.

Efrîn Bölgesi Özerk Yönetimi adına Silêman Cafer ve Şehba Özgür Kadın Meclisi adına Ruweyda İbrahim konuştu. Konuşmalarda Türk işgalleri kınandı ve işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi çağrısı yapıldı.