Tabka Barajı neden önemli?

Suriye Demokratik Güçleri (QSD), elli günlük bir operasyonun ardından 10 Mayıs Çarşamba günü Tabka kent ve Fırat Barajı’nın tamamen kurtarıldığını duyurdu.

Tabka’yı özgürleştirme operasyonu 21 Mart’ta başlamıştı. QSD savaşçıları havadan indirmelerle bu bölgeye operasyon düzenledi. Operasyonda yeni taktikler denendi.  Baraj suları, köprüler kurularak geçildi. DAİŞ çeteleri bu baskınları beklemiyordu.

Tabka kenti, final operasyonu olarak değerlendirilen Rakka’ya 55 kilometre mesafede bulunuyor. Bu bölgenin alınması QSD güçlerinin güneyden, Rakka etrafındaki çemberi daha da güçlendirmesini sağlayacak.

Ortadoğunun en büyük barajı olan #Tebqa Barajı da özgürleştirildi. Barajın havadan görüntüsü#Tabka#Rakka pic.twitter.com/3eQrVOftcG

— Nazım Daştan (@nazimodas4) May 10, 2017

Tabka hem ekonomik hem stratejik bir öneme sahip. Kent iki parçadan oluşuyor. El Tahura (Devrim) adlı yeni kent ile, büyük bir pazarı olan eski kent. Bu bölünme 1968’de Fırat Barajı’nın kurulmasına dayanıyor. 2011’de kentin nüfusu 250 bindi. Bugün 75 bin olduğu tahmin ediliyor.  Buna DAİŞ çeteleri ve aileleri de 10 bin kişilik bir nüfus eklemişti. Çeteler Arap ülkeleri, Avrupa, Avustralya ve ABD’den gelmişlerdi.

Mısır için Asvan barajı ne kadar önemliyse, Suriye için de hidroelektrik Tabka ya da Fırat Barajı o kadar önem arz ediyor. Fırat Barajı, Fırat Nehri üzerine kurulu bulunuyor. 2.800 kilometreye yayılıyor. Kaynağını Kuzey Kürdistan’dan gelerek Irak’a kadar giden Fırat Nehri’nden alıyor. 4.5 kilometre uzunluğa, 60 metre yüksekliğe sahip. Tabka Barajı’nın oluşturduğu bir de Esad Gölü var. Bu göl 50 kilometrelik uzunluğa ve 630 kilometre karelik yüzölçümüne sahip. Bu da 12 milyar metre küp ile Suriye’nin en büyük su rezervini oluşturuyor.

Baraj, Şubat 2013’te “muhalif” olarak öne sürülen silahlı grupların eline geçti. 2014’ün başında DAİŞ’in Rakka’yı alması ile birlikte burası da DAİŞ işgaline geçti.

Tabka Barajı, 1968-1973 yılları arasında eski Sovyetler Birliği'nin yardımıyla tamamlandı. Baraj, bölgenin temel temiz su kaynağını oluştururken, tarım ve hayvancılık için hayati bir öneme sahip. Baraj ayrıca Rakka’nın ekonomisi için de önemli bir rol oynadı. 880 megavat elektrik üretme kapasitesine sahip olan baraj ile 600 bin hektar arazi sulanabiliyor. Ancak toprağın çok tuzlu olmasından kaynaklı, ancak üçte birinin sulamak mümkün oluyor.

Suriye Demokratik Güçleri, elli günlük şiddetli çatışmalarda çeteleri en son baraj içerisindeki binalara kıstırmıştı. Suriye'nin bu en büyük barajının kontrolü böylece, ilk kez demokratik güçlerin eline geçmiş oldu.