TEV-DEM’den Suriye toplumuna harekete geçme çağrısı

TEV-DEM, Suriye toplumuna, yurtsever ve demokratik güçlere Türk devletinin Efrîn işgal saldırılarına izin vermemek için harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları ve işgal tehditlerine tepki gösteren TEV-DEM Yürütme Kurulu, Kürt halkına ve Suriye toplumuna Efrîn’i işgal saldırılarına izin vermemesi çağrısı yaparken, uluslararası topluma da uluslararası ilkeler gereği Efrîn halkının saldırılara karşı güvenliğinin sağlamakla yükümlü oldukların söyledi.

TEV-DEM Yürütme Kurulu’nun Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarına ilişkin açıklaması şöyle:

“Türk devletinin Efrîn kantonuna yönelik saldırıları, tüm Suriye halkına tehdittir. Türk devletinin Efrîn’i işgal tehditleri, tüm herkes için tehlike barındırmaktadır. Saldırılar özellikle, Kuzey Suriye ve Rojava halklarının taleplerine dayanan ve Suriye halkının kanının akmasını durduracak en uygun çözüm projesi olan, tüm Suriye halkı için bir gelecek imkanı sunan, halkların kardeşliği temelinde ortak yaşam tesisi ve tarihi kader birliği sağlayacak Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu projesinin hayata geçirildiği bir dönemde gerçekleşmektedir. Ayrıca Türk devletinin tehditleri, uluslararası alanda Suriye krizinin çözümü için gerçekleştirilen çalışmaların da boşa çıkması sonucunu beraberinde getirmektedir.

Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) de meşru savunma hakkı çerçevesinde görevlerini yapmaktadırlar. Bu güçlerin görevi kantonların ve tüm Kuzey Suriye halkının korunması olmaktadır. Suriye’deki çatışmalar sebebiyle üç kantona gelen göçzede sayısı 2 buçuk milyonu aşmakta ve onların güvenliğinin de sağlanması gerekmektedir.

TEV-DEM Yürütme Kurulu olarak, Türk devletinin Efrîn halkına, yerleşim birimlerine yönelik saldırıları kınıyoruz. Suriye toplumu, demokratik ve yurtsever güçlere Türk devletinin top saldırılarını kabul etmemeli ve Türk devletinin esas niyetinin Suriye’yi parçalamak olduğunu bilmelidir. Ayrıca uluslararası topluma da uluslararası yasalar ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre, yurttaşların saldırılar karşısında güvenliğini sağlamak için hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz. İşgalci askeri güçler bugün Efrîn’i, Minbic’i bombalayarak buraları işgal etmek istemektedir. Efrîn’in yalnız olmadığını vurguluyoruz. Her yerdeki Kürt halkına ve Suriye halkına eylemler yaparak Suriye halkının sesini yükseltmeleri, Kuzey Suriye’nin saldırılara uğramasına izin vermemeleri çağrısı yapıyoruz. Efrîn saldırıları püskürtecek güç ve örgütlülüktedir.”