TEV-DEM: Soykırıma karşı mücadele yükseltilmeli

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının 7’nci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu saldırı ile Kürt halkının soykırımdan geçirilmek istendiğini belirterek, mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

TEV-DEM yazılı açıklamasında “3 Ağustos 2014'te terör örgütü DAİŞ tarafından Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 7 yıl geçti” diye hatırlattı.

Bu soykırım saldırılarının insanlık tarihinin ve 21’nci yüzyılın en kara günlerinden biri olduğunu belirten TEV-DEM, “DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilen 73’üncü fermanla Kürt halkı soykırımdan geçirilmek istenildi” diye belirtti.

TEV-DEM, “Katliam örgütlü bir şekilde yerel ve uluslararası güçlerin desteğiyle gerçekleştirildi. Êzidî halkının kültür ve tarihini yok etmek için yapıldı. Êzidî toplumu terör ve katliamla karşı karşıya bırakıldı” diye ekledi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “DAİŞ çeteleri faşist Türk devletinin desteğiyle binlerce Êzidî’ye yönelik katliamlar gerçekleştirerek kadın, genç ve çocuğu kaçırarak bilinmeyen yerlere götürdü. Bugüne kadar akıbetleri bilinmiyor. Bütün bunlar Bağdat hükümetini ve KDP’nin gözleri önünde yapıldı.

9 Ekim 2020'de Bağdat ve Hewlêr hükümetleri arasında Şengal yönetimine karşı imzalanan anlaşma, katliamın devamı ve Êzidî toplumuna terörden geriye kalanları yok etmek için yapılmış bir komplodur. Ama bu ittifak yerine Şengal’de yeniden inşanın başlayabilmesi için Êzidî kadınların kurtarılması ve göçmenlerin Şengal’e geri dönüşü için Êzidî toplumuna destek vermeli ve özür dilemeliydi. Ancak şimdiye kadar kirli siyasetlerini sürdürüyor ve Bağdat ile Şengal Demokratik Özerk Yönetim arasında barışçıl bir diyalog kurulmasına yönelik tüm girişimleri engelliyor.

Êzidî katliamının üzerinden 7 yıl geçti. Şengal’e yönelik ambargo ve işgalci Türk devletinin insansız hava araçlarıyla saldırıları Êzidî halkının yaşamını daha da zorluyor. En tehlikelisi ise bu uygulamalara yönelik uluslararası toplumun sessizliğidir.

Kürt halkı ve Êzidî toplumu, sivil toplu örgütleri soykırıma karşı tutum sahibi olarak, Şengal Demokratik Özerk Yönetimin tanınması için mücadelelerini yükseltmeliler.”