Türk devletinin zindanlarında katlettiği sivillerin isimleri açıklandı

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Efrîn’de kaçırıldıktan sonra götürüldüğü Türk devleti zindanlarında katledilen sivillerin isimlerini açıkladı.

İşgalci Türk devleti Efrînlilere yönelik insanlık suçları işlemeye devam ediyor. İşgalin başladığı Mart 2018’den bu yana binlerce insanı zorunlu göçe tabi tutan Türk devleti, yüzlerce kişiyi zindanlarda işkenceyle katletti. Türk istihbaratı tarafından kaçırılan ve işkence edilerek katledilen sivillerin isimlerini Efrîn İnsan Hakları Örgütü açıkladı.

26 Mayıs’ta ANHA, Şehba’ya ulaşmayı başaran E.H. adlı sivilin anlattıklarını yayınlamıştı. E.H. Kawa Umer adlı kişiye yapılanları ve nasıl işkenceyle katledildiğini anlatmıştı. Kawa Umer’e işkenceyle kirli su içirildiği ifade edildi. E.H. ayrıca Mihemed Umer adlı bir Efrînlinin de işkenceyle katledildiğini belirtti.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün resmi internet sitesinde de kaçırılan ve işkenceyle öldürülen bazı kişilerin isimleri yayınlandı. Söz konusu isimler şöyle: Kawa Umer (32), Mewlîda Nehman (64).

Konuya ilişkin bilgi veren Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, Türk devletinin Efrîn’de işlediği suçların uluslararası hukuka göre insanlığa karşı suçlar kategorisine girdiğini belirtti. Kaçırılan kişilerin ailelerinden elde ettiği bilgileri paylaşan Şêxo, Mewlide Niman’ın 30 Mayıs’ta katledildiğini söyledi. Türk devleti ve çetelerinin kişileri asılsız iddialarla kaçırdığını dile getiren Şêxo, Rai zindanı sorumlularının Mewlide Niman’ın ailesinden yüklü miktarda para istediğini ifade etti.

Şêxo, Reco’ya bağı Moseka köyünden Mesûd Yusif’in da kaçırılarak zindana atıldığını ve Mesud’un kirli su içirilmesi nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisini verdi.

Türk devletinin bölge halkına yönelik çok fazla suç işlediğine işaret eden Şêxo, çoğu suçun uluslararası raporlarda da yer aldığını hatırlattı.