ÖHD’li Ertan: Halkımız rahatlıkla sandıklara gitsin, iradelerine sahip çıkacağız

ÖHD Van Şube Üyesi Cahit Ertan, Van halkını sandığa gitmeye çağırarak, "Halkımız rahatlıkla oyunu kullansın, sandıkları koruyacağız ve halkın iradesine sahip çıkacağız, bundan kimsenin endişesi olmasın” dedi.

Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Üyesi Cahit Ertan, seçim güvenliği konusunda ANF’ye açıklamalarda bulundu.


Ertan, Türkiye’de seçim kanunun 298 sayılı kanun ve 135 sayılı genelge ile düzenlendiğini hatırlattı. “Buna ilişkin seçimlerin nasıl yapılması gerektiğine dair düzenlemeler kanunlarda mevcuttur" dedi.

'AVUKAT ORDUSU KURDUK VE SEÇİMLERE HAZIRLANDIK'

Ertan, geçmiş zamanlarda ÖHD olarak seçim güvenliği çalışmalarından aldıkları deneyim ve tecrübeyle 14 Mayıs seçimlerine hazırlandıklarını kaydetti. Bir avukat ordusu kurduklarını dile getiren Ertan, Kurdistan ve Türkiye’nin her yerinde bu manada çalışmalar yürüttüklerini ve bir avukat ağı oluşturduklarını dile getirdi. Ertan, "Oy kullanma süresinin bitmesinin ardından sandıkların güvenliğini koruyacağız, halkın iradesine sahip çıkacağız" dedi.

Ertan, şunları söyledi:

"Bu seçimlerde Yeşil Sol Parti ilk defa seçime girecek ve sandık kurullarında üyeleri olmayacak. Müşahitlerle sandığı korumaya, güvenlik önlemi almaya hakkı var. Yeşil Sol Parti bu manada müşahitlerinin eğitimini tamamladı ve görevlendirdi. Her bir sandıkta müşahitler görev yapacak. Bu çalışmalarda ÖHD olarak 170 avukatla Van ilinde çalışacağız. Van Barosu'nun gözlemci olarak görevlendirdiği 250 avukat var. Yeşil Sol Parti'nin itiraza yetkili avukatları, ÖHD’nin 170 avukatı olacaktır. Baronun avukatları tarafsız gözlemci olacaktır. Van ilinde sabahtan sayımlar bitene kadar görev yapacaklardır.”

'HALKIMIZ RAHATLIKLA SANDIKLARA GİTSİN'

Halka kesinlikle sandığa gidip oyunu kullanma çağrısında bulunan Ertan, sözlerini şöyle sürdürdü:” "Ve sonra o sandık bizlere emanettir. Oyları manipüle edecek, çalacak bir duruma karşı biz gerekeni yapacağız ve müsaade etmeyeceğiz. Halkımız yeter ki sandığa gidip oyunu kullansın. Kolluk kuvvetleri sandıklarda seçim güvenliğini sağlamak üzere bulunmaktadır. Seçim güvenliği koruması iki aşamadan oluşur. Birincisi sandık çevresi ve sandıkların bulunduğu okul çevresinde önlem alınır. Kolluk güçleri sandıkların bulunduğu sınıfın kapısında dahi duramazlar, bunlara dikkat etsinler. Bu durumlarda derhal müşahitlere ve avukatlara bildirsinler. Uyarıda bulunsunlar, eğer sonuç olamazlarsa sandık kurulu başkanına şikâyet edebilirler. İkincisi seçime gittiğiniz anda oy pusulalarına dikkat edin, arkalarında YSK’nin mührünün olması gerekiyor. Pusulaları alıp, seçim kabinine girmeden önce bunlara dikkat edelim ve kabinlere öyle girelim.”