AKP Semsûr'lulara yalan söylüyor

Depremlerde günlerce müdahale edilmeyen Semsûr’da (Adıyaman) seçmen kaybını önlemeye çalışan AKP, ‘Vali geç haber verdi, zaten o da buradan alındı’ propagandası yapıyor.

Yeşil Sol Parti Semsûr (Adıyaman) Seçim ve Hukuk Komisyonu’ndan avukat Yusuf Özperçin, AKP’nin hem hilelerine karşı tedbir almaya çalıştıklarını hem de yalan propaganda ve manipülasyonlarına karşı mücadele ettiklerini söyledi. 

Depremden en çok etkilenen illerden biri de Adıyaman. Resmi kayıtlara göre; bin 485 binanın yıkıldığı şehirde, hasarlı bina sayısındaki fazlalık yüzünden binlerce insan çadır kentlerde kalıyor. 399 bin seçmenin kayıtlı olduğu Adıyaman'da deprem sebebiyle şehir dışına giden insan sayısı da fazla. Bu yüzden şehir için hareketli seçmen çalışması ayrı bir önem arz ediyor. Seçime sayılı günler kala Yeşil Sol Parti İl Seçim ve Hukuk Komisyonu’ndan avukat Yusuf Özperçin, Adıyaman'da seçim gündemine ve sandık güvenliğine dair çalışmaları ANF’ye anlattı. 

SEÇİM ÇALIŞMASI DA ZOR

Depremin yıkıcı etkisinin yoğun yaşandığı bir ilde seçim çalışması yürütmenin ekstra zorlukları olduğunu dile getiren Yusuf Özperçin, insanları hayatın akışında ve ülke gündeminin içerisinde tutmanın ekstra çaba istediğini belirtti. Özperçin şehirde yürüttükleri seçim çalışmalarına dair şunları aktardı: “Şehirde bir yas havası var. İnsanların kayıpları ve acıları var. Dikkatli davranıyoruz, seçim araçlarından müzik yayınında, sesin yüksekliği konusunda. Daha çok kapı kapı dolaşıp insanlarla sohbet ediyoruz. Özellikle köylerde deprem sonrasında devlet pratiğinin hangi anlayışla hareket ettiğini örneklerle anlatıyoruz. Bu süreçte halkın tepkilerini ve önerilerini fazlaca toplama imkanımız oldu. Seçim çalışmamıza bunlar da yön verdi. Çadır kentlere dair problemimiz var. Ailenin evi şehrin başka bir köşesinde yıkılmış, yaşadığı çadır kent şehrin öteki ucunda. O gün günboyu seçmen taşımak gerekecek. Şehir dışında olan 6 bin seçmeni de getireceğiz. Duyurular yapıldı, organize olduk. Otobüsle insan taşımak zor değil, asıl zor olan insanları felaketi yaşadıkları bu şehre geri çekmek, burda tekrar bir yaşamın kurulacağına ikna etmek, umut vermek."

TOPLU VE AÇIK OY KAYGISI

Depremde hayatını kaybettiği bilinen insanların, isimlerinin seçmen askı listelerinde yer aldığını belirten Özperçin, şehrin birçok yerinde kimsenin yaşamadığı binalarda kayıtlı seçmen gözüktüğünü bire bir gezerek tesbit ettiklerini aktardı. Özperçin, Adıyaman genelinde seçime güvenliğine dair aldıkları tedbirleri şu şekilde sıraladı: "Bir hukuki müdahale ağı oluşturduk. Seçim kriz masası oluşturduk. Müşahit eksiğimiz çok fazlaydı. Hala da tam olarak giderildi diyemiyoruz. Avukat arkadaşların, okullarda görevli müşahitlerle birebir iletişim halinde bulunabilmesi için seçim günü görev alacak bütün arkadaşların telefon numaralarının bulunduğu bir iletişim havuzu oluşturduk. Bu çalışmayı özellikle köylerde yapmaya çalışıyoruz. Toplu oy kullanımının önüne geçebilmek için bilhassa. Toplu oy kullanımı bu bölgede seçim güvenliği açısından öncelikli olarak önüne geçilmesi gereken durum. Bunun kadar ciddi diğer bir sorun ise partili olduğu bilinen ailelerin tehdit edilerek açık oy kullanmaya zorlanmaları. Kabin kurulmuyor bazı yerlerde. Kurulsa da insanlar açık oy kullanmaya zorlanıyor. Kimi köylerde partiye çıkan oyların sandık görevlileri ve korucular tarafından sildirilmesi gibi durumlar önceki seçimlerde yaşandı. Oradaki seçmen sayımızı biliyoruz, ancak sandıktan partimize oy çıkmıyor."

AKP TABANI MANİPÜLE EDİYOR

AKP'nin depremle birlikte oraya çıkan felaket tablosu sonrasında Adıyaman'da ciddi bir oy kaybına uğrayacağını, AKP'li seçmenlerin bir kısmının sandığa gitmeyeceğini gözlemlediklerini ifade eden Özperçin, AKP'nin Adıyaman'daki seçim propoganda ve manipülasyon dilini hangi dinamikler üzerinden oluşturduğuna dair şunları aktardı: "AKP'nin kendi tabanında 'Sorumlu valiydi, vali hükümete bildirmediği için de biz geç kaldık' şeklinde propaganda yapıyor. Bu iş sadece validen ibaret değildir. AFAD Kızılay, emniyet, asker, devlet durumları, AKP'nin kendi teşkilatları... Hiç kimse mi bildirmedi burada yaşananları? AKP'li seçmenin bir kısmı bunlar yüzünden sandığa gitmeyecek. Başka partiye de oy vermeyecek ama yaşadıklarından sonra AKP'ye oy vermek istemiyor. Böyle bir kesim oluştu Adıyaman'da. Etnik ve mezhepsel algı karmaşası da yaratılmaya çalışılıyor.”