AKP kayyum belediyelerini seçim yatırımı olarak kullanıyor

2016 yılında HDP’li belediyelere atanan dört kayyum-vali, Wan’ı adeta bir rant alanına çevirdi. Wan Belediyesi milyonlarca lira borçlandırılırken, yapılan yolsuzluklar da Sayıştay raporlarına yansıdı.

17 Kasım 2016’de HDP’li Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın rehin alınmasıyla Wan Büyükşehir Belediyesine (VBB) Vali İbrahim Taşyapan kayyum olarak atandı. Taşyapan’dan sonra sırasıyla AKP’li Murat Zorlu, M.Emin Bilmez ve Ozan Balcı Büyükşehir Belediyesine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum olarak atandı. Şu anda Wan Büyükşehir Belediyesini Vali-Kayyum Ozan Balcı yönetiyor. Vali-kayyumlar gasp ettikleri belediyeleri adeta bir rant meydanına çevirdi.

Özellikle şu anda AKP’den Trabzon Belediye Başkanı olan dönemin kayyumu Murat Zorluoğlu hakkında onlarca yolsuzluk iddiası bulunmasına rağmen herhangi bir soruşturma yürütülmedi ve adeta işlediği suçların üstü örtüldü.

Wan’da 2016 yılından bu yana yaşanan yolsuzluklar şöyle:

SAYIŞTAY YOLSUZLUĞU AÇIKLADI

Wan Büyükşehir Belediyesi’ne ait 2017 Sayıştay raporuna göre; kayyum olarak atanan İbrahim Taşyapan tarafından belediyenin 125 milyon TL borçlandırıldığı ve 2017 yılına dair belediye giderinin bütçe gelirinden 95 milyon 372 bin TL fazla olduğu tespit edildi. Yine Sayıştay raporuna göre, Van Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe emanetleri hesabının incelenmesi neticesinde bu hesapta kayıtlı bilgilerin gerçeği yansıtmadığı, gerçek borç miktarından fazla kayıt bulunduğu belirtildi. Son olarak 2017 Wan Büyükşehir Belediyesi Sayıştay raporuna göre, mal ve hizmet alımlarında mevzuata uyulmadığı ortaya çıktı.

Sayıştay’ın Wan Büyükşehir Belediyesi 2018 yılı denetim raporunda; niteliği itibarıyla uygun olmamasına rağmen ihalelerin büyük bir bölümünün pazarlık usulü ile yapıldığı, belediyenin yaptığı alımlarında nitelik aynı olmasına rağmen alımların kısımlara ayrıldığı, kamu kurumlarına yapılan taşınmaz tahsisi işlemlerinin mevzuata uygun yapılmadığı ve belediye yönetiminin işçi alımlarında mevzuata uygun davranmadığı belirtildi. Bununla birlikte basına da yansıdığı üzere, kayyumlar birçok israfa neden olurken Van Büyükşehir Belediyesi’ni 1,2 milyar TL borçlandırıldı. Van Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve israfın boyutları; Mart 2019 yerel seçimlerinde seçilen HDP’li Büyükşehir Belediyesi eş başkanları tarafından da kamuoyuyla paylaşıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Belvan, ihaleye çıkmadan pazarlık usulü Parkomat işletmesini yandaş firmaya verdi.

Kayyumdan önce 2015 yılında ihalesi yapılan mezarlıkların demir çit korkulukları ile ilgili olarak; 2016 yılında kayyum atandıktan sonra iş ve işlemlerin “yapılmış” gibi gösterilerek AKP’li yandaş firmaya 1.5 milyon TL ödeme yapıldı.

Wan Gölü üzerinde halka hizmet vermek amacıyla kullanılan deniz otobüsüne, 670 bin TL ek masraf da yapılarak kayyumun yakın çevresine tahsis edildi.

2018 yılında Wan Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir arsanın tamamı, dönemin kayyumu tarafından 3 yıl önceki fiyatının (97 milyon TL) beş kat aşağısına 19 milyon TL’ye satılarak VBB ciddi bir şekilde zarara uğratıldı.

Wan Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum, taşeron statüsünden kadroya geçmek için mahkeme kararıyla üç kez mülakata giren 217 işçiyi “başarısız” diyerek işe almadı. “Mülakatta” Efrîn'de ölen askerlerin isimleri ile namaza dair sorular soruldu. Kayyumun bu soruları sormadan hemen önce işten çıkardığı Mesut Babat, yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı intihar etti.