Britanya’dan 28 Mayıs çağrısı: Sandıklara sahip çıkalım, oyumuzu kullanalım

Britanya’da Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimleri için halk sandıklara aktı. Seçmenin yüzde 54’ü sandığa giderken, 68 bin 119 kişi oy kullandı. Britanya Emek ve Özgürlük İttifakı çalışanları herkesi 28 Mayıs'ta AKP-MHP faşizmine karşı oy kullanmaya çağırdı.

Cumhur İttifakı'nın 14 Mayıs seçimlerinde hezimete uğradığı Britanya’da Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimleri için gerçekleşen 5 günlük oy kullanma süreci sona verdi.  

Londra, Manchester, Leicester ve İskoçya’nın Edinburgh kentlerinde gerçekleşen seçimlerde oy kullanma oranı bir önceki seçimlere göre yüzde 4 oranında arttı. Toplam 127 bin 281 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, 68 bin 119 kişi sandığa gitti ve oy kullanma oranı yüzde 53.51 oldu. Bir önceki seçimde sandığa 64 bin 052 kişi giderken, bu oran yüzde 50’de kalmıştı.

Özellikle Kürtler, Aleviler, devrimci sosyalistler, yöresel derneklerin oluşturduğu Britanya Seçim Koordinasyonu, yoğun bir çalışma yaparak binlerce seçmeni sandığa taşıdı. Sandıklarda müşahit ve gözlemciler ile oylara sahip çıkan Koordinasyon, “Özgürlük, demokrasi ve gelecek için yola çıktık. Oy kullanma oranı arttı. Ve halk AKP-MHP faşist ittifakını boşa çıkardı” dedi.

'HERKES TERCİHİNİ DEĞİŞİMDEN YANA YAPMALI'

Emek ve Özgürlük İttifakı çalışanları, seçimleri ajansımıza değerlendirdi.
Britanya Kürt Toplum Merkezi’nden Ercan Akbal, halkın umut ve kararlılıkla sandıklara gittiğini belirterek, “28 Mayıs günü herkes sandığa gitmelidir ve tercihini değişimden yana yapmalıdır. Mevcut rejimin bu halka vereceği bir şey kalmadı. Daha fazla halklar arasında kutuplaşmanın olmasını istemiyorsak sandıklara gidelim. Şu anda ülkede gericiliğin en derin noktası var. Bizim bu rejimden kurtulmamız var. Mevcut rejimi değiştirmek için sandığa gitmemiz gerekiyor. Mücadele sürüyor, sürecek” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan Özge Şenyurt da 2. tur seçimlerinde büyük bir coşku ve heyecan gözlemlediklerini söyleyerek, “Biz birinci turda bu işin bitmesini istedik. Küçük bir moralsizlik oldu. Ancak hemen hızlı bir şekilde toparlandık ve çalışmalara başladık. Buradaki tüm demokratik kurumlar ellerinden gelen özveriyi gösterdiler. Biz inanıyoruz ki 28 Mayıs’ta tüm Türkiye’de de oy kullanıp bu değişim umudu büyütülecektir. Sandıklara sahip çıkalım, oyumuzu kullanalım” diye kaydetti.

'UMUTSUZLUK LÜKSÜ YOK!'

Sandıklarda 5 gün boyunca görev alan Didem Ertan da Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde bu seçimlerde büyük bir dayanışma ve birliktelik geliştiğini ifade ederek, “Bu çok kıymetliydi. Fermuar sistemi ile sandık bölgesinde birbirimizi koruduk. Bizim birlikteliğimiz oy verenlere de büyük bir heyecan kattı. Biz haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz. Biz dayanışma ile başardık, umarım, Türkiye’de de bu dayanışma büyütülür. Umutsuzluğa kapılma lüksümüz yok” diye belirtti.
Britanya Seçim Koordinasyonu’ndan Feyzullah Cinpolat ise şunları kaydetti: “Britanya birinci turda görevini yapmıştı. Yarım kalmıştı bu görev. İkinci turda Britanya sandığa aktı ve görevini layıkıyla yerine getirdi. Bizim oy verdiğimiz adayın Erdoğan’a karşı yüzde 85 alacağına inanıyoruz. Daha önce yüzde 83’tü. Özellikle gençlerin bu seçime katılması bizim için değerliydi. Britanya’da halklar tarih yazdı, tarih yazmaya devam edecek” diye kaydetti.

Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan Hazal Demirel de şunları kaydetti: “Yoğun bir ilgi vardı. İlk turdan daha iyi bir katılım oldu. Umutsuz olmaya gerek yok. Bu bir kaybediş değil. Herkes çok çok uzaktan çıkıp buraya gelip oyunu kullandı. Türkiye’deki dostlarımız da umutlu olsun. Sonuçta biz var olduğumuz sürece umut da var olacak. 28 Mayıs’ta herkesi oy kullanmaya davet ediyorum. Buradan iyi bir sonuç çıkacaktır. Hayat varsa umut vardır.”