Sürgündeki Çewlîgli siyasetçi ve aydınlardan Yeşil Sol'a destek çağrısı

Avrupa’da sürgünde yaşayan Çewlîgli siyasetçi, aydın, sanatçı ve din alimleri, Yeşil Sol Parti adaylarını sahiplenmeye çağırdı.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde sürgünde yaşayan Çewlîgli sanatçı, aydın, siyasetçi ve din alimleri, yaptıkları yazılı açıklama ile Yeşil Sol Parti adaylarını destekleyeceklerini açıkladı.

 Açıklamada, “Bingöl'ün tahrip edilen kültürel ve toplumsal değerlerinin yeniden inşası, Zazaki ve Kurmancînin eğitim dili olması, tarım-hayvancılık ve arıcılığın geliştirilmesi, ormanlarımızın, doğamızın korunması, özgür düşüncenin önündeki tüm yasakların son bulması, barış ve demokratik bir ortamın geliştirilmesi için Yeşil Sol Parti adayları Ömer Faruk Hülagü, Cemile Turhallı Balsak ve Faruk Aris ile bu partinin işaret ettiği Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemeye; 21 yıldır iktidarda olan ve bu halka kan, gözyaşı, sürgün, açlık ve sefaletten başka bir şey vermeyen, halk iradesini gasp ederek kayyum atayan AKP ve Erdoğan yönetimine oylarınızla son vermeye çağırıyoruz” denildi.

 'TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMANIN SEÇİMİ'

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

 “Önümüzdeki seçimde bir tercih yapacaksınız. Bu tercih dilinize, kültürel kodlarınıza, şanlı tarihinize yeniden dönüşün ya da geçmişinizden kopuşun, yoksulluk-sefalet ve cehalet içinde yaşamanın seçimi olacak. Bingöl, Serhat ve Doğu Anadolu bölgelerini baştan başa işgal edip Boglan sınırlarına dayanan Çarlık Rus işgal ordularını Solhan sınırında bozguna uğratan Şeyh Şerif, Melekanlı Şeyh Abdullah ve aşiret güçlerinin şehridir. Bingöl, Kemalistlerin yok saydığı, inkâr ettiği Kürt halkının haklı talepleri için idam sehpasına gitmekte tereddüt etmeyen Şeyh Said'in öncülüğünde yürüyen Baba ve Kamil Bey'lerin, Hacı Sadık Beg'in, Feqî Hesen Fehmi, Cebaxçur mirleri ve Çan şeyhlerinin diyarıdır. Engin dağları meskun tutan Yadin Paşa'nın, Telli Xanım'ın yurdudur. Çewlig 1960'lar sonrası yeniden yeşeren onur ve özgürlük davasını canları ile besleyen yiğit öncülerimizin diyarıdır. Hayatını ve emeğini halkının haklı davasına katık etmiş, değişik görüş ve siyasetlerden onlarca öncü kişiliğe beşiklik etmiş bir vatan parçasıdır. Çewlig, coğrafi yapısı, iklimi, tarihi ve kültürel değerleri, ormanları, akarsuları, yayla, plato ve ovalarıyla dünya harikası, toprağı verimli ve zengin bir coğrafyadır. Ne yazık ki bu cennet coğrafya beton yığınları, HES ve Barajlarla, orman ve arazi yakmalarla tahrip edilmiş, doğal ve toplumsal yaşamı yok edilmiştir. Yokluğa, yoksulluğa ve sefalete sürüklenmiştir. Gençlerimiz topraklarından kopartılmış, dünyanın dört bir yanına savrulmuştur.”

 'MUTLAKA YEŞİL SOL VE KILIÇDAROĞLU DESTEKLENMELİ'

Çewlîg şehri üzerinde geliştirilen kültürel soykırıma da dikkat çekilen açıklamada, milletvekili seçimlerinde Yeşil Sol Parti, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verme çağrısı yapıldı. 

Açıklama, "Kendi kültürel kodlarına, tarihine, diline, dinine sahip çıkmak, ayrıştırıcı din ve mezhep politikalarına set çekmek, doğamızı korumak, doğal kaynaklarımıza sahip çıkmak, yoksulluk ve sefaletten kurtulmanın tılsımı-mührü bugün sizin elinizdedir. Yeşil Sol Parti, gelecek hayalinizi gerçekleştirmenin bir vasıtası olarak değerli evlatlarınızla karşınıza çıkmış, sizden bir şans istemektedir. Bunun mücadelesini veren Yeşil Sol Parti ve onun adaylarına bu şansı vermenizi ısrarla diliyoruz.  Çocuklarımıza barış, huzur ve refah içinde bir ülke bırakmak, ahlaki ve toplumsal görevimizdir. Çalışmalara katılarak, çevremizi ikna ederek, sandık başına giderek oyumuzu kullanalım, görev ve sorumluluklarımızı yerine getirelim. Gelecek güzel günleri, aydınlık yarınları getirmek sizin elinizdedir” diye son buldu.