Yiğit: Wan’da sandık güvenliğini sağlayacağız

Yeşil Sol Parti Wan Seçim Komisyonu Sözcüsü Öner Yiğit, Wan’da 2 bin 294 sandık için çalıştıklarını; müşahitler dahil 5 bin 800 sandık görevlisi ile sandık güvenliğini tamamen sağlayacaklarını söyledi.

Seçimlere az bir süre kala Wan’da (Van) Yeşil Sol Parti, sandık güvenliğine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Wan’da bulunan 707 bin 13 seçmenin oy kullanacağı 2 bin 294 sandık bulunuyor. Yeşil Sol Parti, sandık güvenliği için 5 bin 800 sandık görevlisini hazır bulunduracak. 2018 genel seçimlerinde 108 bin, 2019 seçimlerinde ise 140 bin seçmen oy kullanmadı. Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs seçimlerinde tüm seçmenlerin oy kullanması için yoğun çalışma yürütüyor.


ANF’ye konuşan Yeşil Sol Parti Wan Seçim Komisyonu Sözcüsü Güvenliği Sorumlusu Öner Yiğit, 2 bin 294 sandıkta çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Yiğit, “Müşahitlerden, okul sandık görevlilerine hem eğitim çalışmaları hem de bunlara dönük nasıl bir çalışmaları yapacağımız noktasında planlama yaptık. Yeşil Sol Parti olarak sandık kurulu üyeliği hakkımız yok. Ancak kanunen dört siyasi partiden sonraki siyasi partilerde kura ile belirleniyor. Bu kura ile birlikte İpekyolu, Erciş, Çaldıran, Tuşba ve Edremit ilçelerinde sandık kurulu üyeleri verebiliyoruz. Bu 5 ilçede sandık kurulu üyelerimizin toplam sayısı bin 710 kişidir. Geriye kalan diğer 8 ilçemizde hem okul sorumlusu, yani sandık çevresinde itiraza yetkili olarak görevlendirme yaptık. Bunların tamamın resmi başvurunu yaptık, tamamı da kabul gördü. Bu anlamda toplamda müşahitlerimizle birlikte 5 bin 800 sandık görevlisi ile sandık çevresinde olacağız. Sandık güvenliğini tamamen almış durumdayız” dedi.

SEÇİM HİLELERİNE KARŞI TEDBİRLER

Seçim hilelerine karşı gerekli tedbirler aldıklarını ifade eden Yiğit, şunları söyledi: “Gerek sandık kurulu üyelerimiz olsun gerek müşahitlerimiz dönük başvurularımızda bir sıkıntı yaşamadık. Sandık görevlilerine dönük eğitimlerimiz devam ediyor. Bu eğitimler iki güne kadar da devam edecektir. Ondan sonra seçim gününü bekleyeceğiz. Şu an duyduklarımıza göre AKP sandık görevlisi bulamıyor. Sandık görevlisi bulamayan AKP, bunun için kayyum atanan belediyelerden memurları sandık görevlisi, müşahit olarak atamaya çalışıyor. Onlar bu konuda sıkıntılar yaşıyor. Yeşil Sol Parti olarak bütün sandıklarda görevlilerimizin tamamı seçim günü görevlerinin başında olacaklardır. Seçim hileleri olacağı konusunda duyumlar alıyoruz ama bu ne kadar doğru, bilemiyoruz. Tabii bunu seçim günü görmüş olacağız.”

SEÇMENLER OYLARINA SAHİP ÇIKSIN

Bütün seçmenlerin oylarına sahip çıkmak için yasal olarak sandık çevresinde bulunabilme haklarına sahip olduğunu dile getiren Yiğit, şöyle devam etti: “Bu anlamda bütün seçmenlerimize çağrımız şudur; herkes oy kullanacağı sandıkta oylarına ve sandıklarına sahip çıksın. Sandık güvenliğine dair arkadaşlarımıza gereken eğitimleri verdik. Sandıklarda oluşacak bir sıkıntıya hiçbir şekilde arkadaşlarımız mahal vermeyeceklerdir. Bütün sandık üyelerimiz, müşahitlerimiz ve okul sorumlularımız tutanaklarımızın tamamını resmi tutanak olarak almayı hedefliyoruz. Temel hedefimiz şu an budur. Bütün seçmenlerimizin iradesinin sandıklara yansımasını istiyoruz. Bu konuda herkese görev düşüyor. Umarım sorunsuz bir seçim süreci geçiririz” şeklinde konuştu.

YÜZDE 85 OY ORANI BEKLİYORUZ

Seçmen iradesinin sandıklara tam olarak yansıması için Yeşil Sol Parti’nin hareketli seçmen komisyonunun çalışma yürüttüğünü belirten Yiğit, şöyle konuştu: “Halkın iradesinin yansıması için bu konu çok önemli. Özellikle 2018 genel seçimlerinde 108 bin seçmen oy kullanmadı. 2019 seçimlerine baktığımızda 140 bin seçmen oy kullanmadı. Bu hangi anlama geliyor? Bölgemizde bulunan seçmenlerimizin çoğu dışarıda işçi olarak çalışıyor. Onların buraya getirilip oy kullanması ve sandıklara sahip çıkması gibi çalışmalar var. Komisyonumuza bu konuda çok başvuru var. Batı’da, Bodrum ilçesinde 3 bin 500 işçi çalışıyor. İstanbul’da var, yani Türkiye’nin birçok ilinde Van’da oy kullanacak seçmen var. Bu konuda tespitlerimiz var. Bazıları kendi imkanlarıyla gelecek. Gerçekten Van’da son yılların en büyük katılımını bekliyoruz. Van’da yüzde 85 oy oranı bekliyoruz. Umarım böyle yüksek bir katılım gerçekleşir. Hareketli seçmen komisyonumuz bu konuda çalışıyor.”