117 gündür komadaki bir kadın doğum yaptı

Çek Cumhuriyeti vatandaşı bir kadın 117 gündür beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen doğum yaptı. Bebeğin sağlıklı olduğu bildirildi.

Çekya’nın doğusundaki Brno kentinde üniversite hastanesi anestezi şefi Roman Gal, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında “Eliska, 34’üncü haftasında sezaryen ile doğdu” dedi.

Eliska adı verilen kız çocuğunun 42 santimetre boyunda, 2.13 kilogram ağırlığında olduğu ve Ağustos ayında doğduğu bildirildi.

Eliska’nın 27 yaşındaki annesi Eva Votavova’ya 2016 yılında beyinde “arteriovenöz malformasyon” teşhisi konulmuştu. 21 Nisan’da evinde baygın halde bulunan Votavova, o sırada 16 haftalık hamileydi.

Gal’a göre anne Votavova 21 Nisan akşamı beyin ameliyatı ardından nefes alamaz oldu ve beyin ölümü gerçekleşti.

Ancak doktorlar, başta kalbi, akciğeri ve böbrekleri olmak üzere organlarının çalışır halde kalmasını sağladı. Bununla birlikte bebeğin büyümesini takip ettiler.

Hamilelik sırasında hemşireler, anne karnındaki ceninle konuştular, büyük annesi ona öyküler okudu ve bir terapist annenin bacaklarını çalıştırarak yürüme simülasyonu yaptı. Doğum ardından, hayati fonksiyonların yapay olarak ayakta tutulmasını sağlayan sistem devre dışı bırakıldı. Eliska, iki hafta daha hastanede kaldıktan sonra babası tarafından eve götürüldü.