Çekirge istilaları: On milyonlarca kişi açlık tehlikesi altında

Afrika’nın doğusunda birçok ülkeyi istila eden çekirgeler nedeniyle on milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

İki ayı aşkın bir süredir Kenya, Etiyopya, Eritre, Cibuti, Somali ve Tanzanya’da sayıları yüz milyarlarla ifade edilen sürü halindeki çekirgeler, binlerce hektarlık tarım alanına zarar verdiler. Çekirge sürüleri Uganda ve Güney Sudan’a da ulaştılar.

ETKİLENECEK İNSAN SAYISI 30 MİLYONU AŞABİLİR

‘Göçebe çekirgeler’ olarak adlandırılan bu çekirgelerin istilaları nedeniyle tarım alanlarında oluşan büyük zararlar en az 12 milyon kişinin ciddi gıda sorunuyla karşı karşıya kalmasına yol açtı. Çekirgelerin Uganda ve Güney Sudan’a ulaşmalarıyla birlikte açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalanların sayısının 30 milyonu aşmasından endişe ediliyor.

13 milyonluk Güney Sudan’da hali hazırda nüfusun yüzde 60’ı açlıkla boğuşurken, iç savaş, kuraklık ve sellere ek olarak çekirgelerin yol açtığı tahribatın durumu çok daha kötüleştireceği düşünülüyor.

SON 25 YILIN ‘EN AĞIR DURUMU’ YAŞANIYOR

Doğu Afrika ülkelerini ciddi oranda tehdit eden çekirge istilaları, 20’nci yüzyıl boyunca 6 kez meydana gelmişti. Bu istilaların sonuncusu 1987-1989 yılları arasında gerçekleşmişti.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise, alarm zilleri çalıyor. FAO’ya göre, ‘Afrika Boynuzu’ olarak da adlandırılan bölge son 25 yıldaki en ağır insani durumla karşı karşıya.

FAO, ocak ayında yaşanacak ağır insani dramın önüne geçilebilmesi için en az 76 milyon dolar maddi yardım toplanması için çağrı yapmıştı.