Çin CO2 salınımlarını beklenenden de önce azaltabilir!

Küresel ısınmaya yol açan karbondioksit salınımlarını düşürme hedefi büyük olan Çin’in beklenenden çok önce salınımları azaltabileceği tahmin ediliyor.

Küresel ısınmaya yol açan gazların başında gelen karbondioksit (CO2) salınımlarının azaltılması, 2015 yılındaki Birleşmiş Milletler (BM) COP21 iklim zirvesinde kabul edilen anlaşmanın en temel başlıkları arasında yer alıyordu.

Dünya üzerindeki CO2 salınımlarının dörtte birinden sorumlu tutulan Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu konuda atacağı adımlar da önem taşıyor. 2030 yılından itibaren CO2 salınımlarını azaltmayı vaat eden Çin’in beklenenden çok önce bu hedefini gerçekleştirebileceği bildiriliyor.

2025’TEN ÖNCE DE DÜŞÜŞE GEÇEBİLİR

Nanjing Üniversitesi uzmanlarınca yapılan çalışmaya göre, Çin’in karbondioksit salınımlarını bu tarihten 5 ya da 10 yıl önce düşürmeye başlaması ihtimal dahilinde. 2000-2016 yılları arasında Çin’in 50 şehrindeki karbondioksit salınımlarının irdelendiği araştırmada, başta çimento ve çelik olmak üzere önemli endüstriyel üretim sektörleri ile bu sektörlerin enerji ihtiyacı incelendi.

Yapılan çalışmaya göre, Çin’deki ekonomik gelişimin bir aşamasına kadar kişi başına CO2 salınımları ciddi oranda artsa da belirli bir düzeyden sonra düşmeye başlıyor. Buna göre, şehirlerdeki ekonomik gelişmeye bağlı olarak salınımlar da düşüşe geçiyor.

Araştırmada yer alan uzmanlar, Çin‘deki CO2 salınımlarının 2021 ve 2025 yılları arasında en üst düzeye çıkacağını, bu tarihten sonra ise düşüşe geçeceğini öngörüyor. Buna göre Çin’in salınımları en zirvede olduğu dönemde yıllık 13 ila 16 milyar ton CO2 olarak gerçekleşecek.

Ancak bu da oldukça yüksek bir rakam. Zira halen tüm dünyadaki CO2 salınımları yıllık 36 milyar ton olarak tahmin edilirken, bunun 10 milyar tonluk kısmının Çin’den salındığı hesaplanıyor.

KÖMÜR TÜKETİMİ EN BÜYÜK SORUN

Ancak Çin’deki uzmanların yaptığı araştırmaya karşı temkinli olunması gerektiği düşünülüyor. Norveç’teki Cicero Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi’nden Jan Ivar Korsbakken’a göre, araştırmadaki veriler kesinlik içermiyor. Korsbakken, Çinli uzmanların araştırmasının ülkenin ekonomik büyümesi ve geçmişteki salınımlarına dayandırıldığına dikkat çekerken, gelecekte buna benzer sonuçların alınmasının kesin olmadığının altını çizdi.

Çin’in CO2 başta olmak üzere sera etkili gaz salınımlarını azaltma hedefinin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel olarak kömür tüketimi gösteriliyor. Ülkenin her geçen gün büyüyen ekonomisinin ayakta kalabilmesi ancak enerji kaynaklarının arttırılmasıyla mümkün. Ancak her ne kadar yenilenebilir enerjilere yatırımda ilk sırada yer alsa da 1,3 milyar nüfuslu ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasında özellikle petrol ile kömürün payı büyük.