BM Çölleşme ile Mücadele Konvansiyonundan İbrahim Thiaw, çölleşmenin Dünya ekonomisinin yüzde 10-17’sine karşılık gelen bir oranını etkilediğini belirterek Dünya Bankası verilerinin halihazırdaki çölleşmenin şu ana kadar 85,8 trilyon dolar zarar verdiğini gösterdiğini ifade etti.
Günümüzde ise insanlar çölleşme nedeniyle zarar hanesine 15 trilyon dolar yazıyor.
Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde gerçekleştirilen çölleşmeye karşı konferans sırasında bir basın toplantısı düzenleyen Thiaw, her sene 70 ülkenin ekilebilir ya da ormanlık alanlarını etkileyen çölleşmenin aynı zamanda kum ve toz fırtınalarının sayılarını ciddi bir şekilde arttırdığını ifade etti.
Thiaw’a göre teknolojinin günümüzde ulaştığı seviye ile çölleşmenin durdurulması mümkün. Dünyanın birçok ülkesinde çöllerde yapılan sulama sonucunda toprak yeniden hayata döndürülüyor. 3.2 milyar insanın hayatını birebir etkileyen bu sorun aynı zamanda küresel ısınmaya bir çözüm getirerek tüm Dünyayı etkileyebilecek bir çözümü beraberinde getirebilir.
Geçtiğimiz günlerde bilim insanları Dünyada ormanlaştırılabilecek alanlarını tespit etmiş ve 1 trilyon yeni ağacın küresel ısınma ile mücadelede büyük bir ilerleme sağlayacağını belirtmişti.
Thiaw ve ekibi bu konuda en büyük engelin bu sorunun çözümü çevresinde güçlü bir politik iradenin oluşmaması olarak nitelendiriyor. “Eğer bir politik irade varsa küresel alanda 3.2 milyar insanın hayatlarını değiştirebiliriz” diyen Thiaw, ekosistemlerin yeniden canlandırılarak erozyonun uzun tarihinin nihayetlenebileceğini söylüyor.
BM’ye göre küresel alanda küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık her geçen gün artıyor. Eğer mevcut trendler sürerse 2025 yılına geldiğimizde 1.8 milyar insan ciddi su kıtlığı çekecek, Dünya nüfusunun üçte ikisi için su kritik bir kaynak olacak.
2045 yılına gelindiğinde ise en az 135 milyon insan yerlerinden olacak.