İsviçre meteoroloji kurumu Météosuisse verilerine göre, ülke tarihinde çok nadir görülen 0°C derecenin üstündeki ortalama sıcaklık düzeyi ölçüldü. Buna göre, Aralık-Şubat ayları arasında ülkedeki sıcaklık ortalaması 0,7°C derece olarak gerçekleşecek. Son günlerdeki sıcaklıklar dikkate alındığında ay sonuna kadar bu düzeyin altına inilmesi ihtimali çok düşük.
SADECE SON 30 YILDA 4 KEZ 0°C DERECENİN ÜSTÜNE ÇIKTI
Météosuisse verilerinde üzerinde durulan en önemli nokta, kış aylarında ortalama sıcaklıkların çok nadiren 0°Cderecenin üstüne çıkıyor olması. Sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1864 yılından bu yana sadece 4 kez 0°C derecenin üzerinde sıcaklık ortalaması görüldü ve bu sıcaklık artışlarının tümü de son 30 yılda kaydedildi.
“İKLİMİN YOK EDİLMESİNİN GÖSTERGESİDİR”
RTS kanalına konuşan Bern Üniversitesi biyoloji profesörlerinden Raphaël Arlettaz, İsviçre’de kış mevsimine rağmen sıcaklık ortalamasının arttığına işaret etti. “Bu iklimin yok edilmesinin göstergesidir” diyen Arlettaz, bugüne kadar sadece nadiren ve geçici olarak kış aylarında bahar havasının görüldüğünü vurguladı. Arlettaz, “Ama burada yaşanan ise, her geçen gün hızı devam eden altüst oluşlardır” dedi.
Küresel ısınmanın kalıcı etkilerine işaret eden Arlettaz, soğuk iklimiyle bilinen İsviçre’de kış aylarındaki sıcaklık artışına doğal yaşamdaki bazı değişiklikleri örnek gösterdi. Arlettaz, kış aylarına rağmen Amfibiler ya da iki yaşamlılar olarak da bilinen türlerden olan ‘tritonların’ göl kenarlarında kalmalarını örnek gösterdi. Arlettaz, ayrıca göçmen kuşlardan olan kırlangıçların ülkede kaldığını belirtti.
İsviçreli uzman buna ilişkin, “Bu kesinlikle inanılmaz bir durum ve ‘bu durumu bekleyen biyolojistler’ için dahi sürpriz” diye konuştu.
‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ’ DEĞİL ‘İKLİMİN YOK OLUŞU’
Tüm dünyada küresel ısınma kaynaklı değişimlerin artık ‘iklim değişikliği’ olarak adlandırılmasının doğru olmadığının altını çizen Raphaël Arlettaz, “Artık doğru kelimeleri kullanmamız gerekiyor: Gezegenin iklimini yok etmekteyiz” diyerek, tepkisini dile getirdi.
Arlettaz’a göre, iklimsel yok oluşun aşamaları olarak birçok canlı türü yavaş yavaş yok olacak ve bunlar arasında Alplerin soğuk havasına alışmış canlılar da bulunuyor. Ayrıca birçok böcek türünün mevsim normalinden daha erken doğaya çıkmaları söz konusu.
Arlettaz, sıcaklarla birlikte bahar havasının daha erken geldiğini de belirtti.