İklim inkarcılarının sesi medyada daha çok çıkıyor

Küresel ısınmaya karşı dünyadaki tepkilerin yetersiz kalmasına anlam verilemezken, iklim değişikliği inkarcılarının bilim insanlarına göre medyada daha fazla yer aldığı ortaya çıktı.

Nature Communications’da yayımlanan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğuna karşı çıkan ‘iklim değişikliği inkarcılarının’ medya üzerinden toplumu etkileme olanakları oldukça fazla.

YÜZDE 50 DAHA FAZLA ALINTILANIYORLAR

2000-2016 yılları arasında yazılı basında çıkan 100 bin haber ve makalenin incelendiği araştırma kapsamında dünya çapında tanınmış iklim uzmanları, iklim inkarcısı uzmanlar, iş insanları ile politikacıların basında ne kadar yer aldığına bakıldı. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar ise, küresel ısınmaya yönelik her yıl yayınlanan yüzlerce araştırmaya rağmen neden sessiz kalındığını izah eder nitelikte.

Buna göre, insan kaynaklı küresel ısınmanın iklimsel değişikliklerine yol açtığını kanıtlayan bilim insanları iklim inkarcılarından daha az medyada yer bulabiliyor. İklim değişikliği inkarcısı politikacı, iş insanı veya bilim insanları yüzde 49 daha fazla basında yer alıyorlar.

EN DUYARLI MEDYADA BİLE İNKARCILAR ÖNDE

Küresel ısınmaya karşı daha duyarlı oldukları bilinen gazetelerin dahi iklim değişikliği inkarcılarına daha fazla yer ayırması, araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri olarak dikkat çekiyor.

New York Times, The Guardian veya Wall Street Journal gibi gazetelerde iklim inkarcılarından daha fazla alıntı yapıldığı sonucu ortaya çıktı.

Araştırmaya dair makalede, siyasetçi veya iş insanlarının bilim ve siyaset dünyasında ciddi oranda bir ‘karşıt ses’ oluşturmayı başardıklarının altı çizildi.

Küresel ısınmanın ilk ölçümlerin yapıldığı 1880 yılına oranla 1 dereceyi aştığı biliniyor. Yapılan birçok araştırma, aşırı tüketim, fosil enerjilerin kullanımı ve tarımsal faaliyetler başta olmak üzere insan kaynaklı aktivitelerin atmosfere salınan sera etkili gazları arttırdığı ve bunun sonucu olarak yeryüzü sıcaklığının artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Küresel ısınmanın 2 dereceyi aşması halinde dünyada birçk iklimsel felaketin meydana geleceği ve yüz milyonlarca insanın doğrudan etkileneceği tahmin ediliyor.