İklim krizi insan hakları için en büyük tehdit

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim krizinin insan hakları için gelmiş geçmiş en büyük tehdit olduğunu söyledi.

BM’nin Cenevre’deki merkezinde 42’incisi gerçekleştirilen İnsan Hakları Konseyinde bir konuşma yapan Bachelet, Amazonlardaki orman yangınlarından iç savaşlara kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında dünyadaki tüm ulusların; her devletin kurumsal, politik, sosyal ve kültürel yapısının ve bugünkü ve gelecek kuşakların haklarının iklim değişiklinden etkileneceğini anlatan Bachelet, Bahamalarda 50’ye yakın kişinin ölümüne neden olan Dorian kasırgasının da bu durumun bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Bahama gibi küçük ada ülkelerinin iklim değişikliğinden ciddi bir şekilde etkileneceğini ifade eden Bachelet, buradaki insanlar su, sağlık, gıda, çalışma ve barınma haklarının tehdit altında olduğunu belirtti.

Bachelet konuşmasında iklim değişikliğini insan haklarına en büyük tehdit olarak tanımladı.

Brezilya’nın Amazon bölgesindeki orman yangınlarına da değinen Bachelet, “Bu yağmur ormanlarındaki yangınlar insanlığın tümü üzerinde bir felaket etkisi yaratıyor ama bu durumundan en çok da o bölgede yaşayan kadın, erkek ve çocuklar etkileniyor” dedi.

Bachelet, Bolivya, Paraguay ve Brezilya yetkililerine çağrıda bulunarak gelecek trajedileri engellemek için uzun vadeli çevre programlarının hayata geçirilmesini istedi.