AB, Libya’ya silah ambargosu için operasyon başlatmak istiyor
Avrupa Birliği, Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için deniz operasyonunu yeniden başlatmak istiyor.
Avrupa Birliği, Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için deniz operasyonunu yeniden başlatmak istiyor.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Berlin’deki Libya konferansı ardından Brüksel’de aynı konu üzerine dışişleri bakanlarını düzenleyeceği toplantı öncesi bir açıklamada bulundu.
Borel, deniz operasyonu konusunda henüz bir anlaşma sağlanmadığını söyledi. Buna karşın Avrupalılar, bu Pazartesi öngörülen toplantıda somut bir karar almak istiyor. Diğer bir ifadeyle, 2015 yılında tacirlere karşı mücadele ve BM’nin silah ambargosunu denetlemek için kurulan Sophia operasyonu yeniden başlatılmak isteniyor. Sözkonusu operasyon, İtalya’nın kendi topraklarına denizde kurtarılan göçmenlerin getirilmesini reddetmesi üzerine Mart 2019’da askıya alınmıştı.
Borrel, “Yeniden canlandırmak gerektiğini düşünüyorum. Bunu konuşacağız” dedi.
AFP’ye göre Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise “Sopiha, Salvini (İtalya eski İçişleri Bakanı) yüzünden durdu. Ama şimdi Salvini artık yok” diye belirtti.
Sophia deniz operasyonunun 31 Mart 2020’ye kadar uzatılmasına karar verilmişti. Mevcut durumda sadece havadan gözetim görevi görüyor.
AFP’ye göre üye bir devletin temsilcisi, “İtalya’nın tutumuna bakmak gerekiyor” dedi. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, Brüksel’e toplantı için gelişinde herhangi bir açıklamada bulunmadı. Ancak Maio, Facebook sayfasına yaptığı açıklamada “İtalya, ihlal edenlere karşı yaptırımlarla birlikte silah ambargosuna saygı duyulmasını istiyor ve Libya’ya barış planının devamında birinci rol oynamaya hazırdır” diye belirtti.
“Bakanların kararlar alması gerekecek” diyen Josep Borrel, dışişleri bakanlarının toplantısı ardından basın toplantısı düzenleyecek.
Libya’daki çatışmada Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün ve Fransa, ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Hafter güçlerinin yanında yer alırken, Türkiye ve Katar Trablus hükümetini destekliyor. Türk devleti Libya krizine açık bir şekilde BM silah ambargosunu ihlal ederek, Trablus merkezli Müslüman Kardeşlere silah, zırhlı araç, dron, DAİŞ-El Nusra karışımı çete grupları ve kendi askerlerini gönderiyor.