ABD’de 5 eyalet göçmen düzenlemesine karşı atakta
ABD’nin en büyük eyaleti Kaliforniya’nın yanı sıra 4 eyalet, Donald Trump’ın milyonlarca göçmene vatandaşlık ve oturum hakkını kısıtlayan düzenlemesine karşı yargı yoluna başvurdu.
ABD’nin en büyük eyaleti Kaliforniya’nın yanı sıra 4 eyalet, Donald Trump’ın milyonlarca göçmene vatandaşlık ve oturum hakkını kısıtlayan düzenlemesine karşı yargı yoluna başvurdu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump tarafından Pazartesi günü yayımlanan düzenleme ile ülkede yaşayan göçmenlerin oturum ve vatandaşlık hakkına yönelik ciddi kısıtlamalar getirilmişti. Bu kapsamda sosyal yardım veya gıda paketi alan göçmenlerin yeşil kartlarının uzatılmamasının yanı sıra vatandaşlık hakkı engelleniyor.
Büyük oranda Latin Amerika ülkelerinden gelen ve düşük ücretlerle ağır işlerde çalışan göçmenleri hedefleyen bu düzenleme, göçmenleri toplum ‘için ağır bir yük’ olarak gören anlayışın ürünü.
AİLELERİN ÇOCUKLARININ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMASININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR
40 milyon nüfusuyla ABD nüfusunun sekizde birinin yaşadığı Kaliforniya’da ise Demokrat Parti yönetimi, Beyaz Saray’ın bu planlarına karşı çıkıyor. Kaliforniya Adalet Bakanı Xavier Becerra, düzenlemenin birçok ailenin çocukları için gerekli olan gıda, konut veya sağlık hizmetlerinden vazgeçmesine yol açacağına dikkat çekti. “Bu, en basit tanımlamayla ‘kabul edilemezdir’” diyen Becerra, eyaletteki her iki çocuktan birinin göçmen kökenli olduğunu hatırlattı.
EN ÇOK KALİFORNİYA’YI ETKİLEYECEK
10 milyon göçmen kökenlinin yaşadığı Kaliforniya’nın Trump’ın düzenlemesinden en fazla olumsuz etkilenecek eyalet olduğunun altını çizen Becerra, San Francisco’daki bir mahkemeye itiraz başvurusunda bulunduklarını belirtti. Kaliforniya’nın yanı sıra Oregon, Pennsylvania, Washington D.C. ile Maine eyaletleri de açılan davada taraf olarak yer alıyor.
ANAYASADAKİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Beş eyaletin ortak başvurusunda Beyaz Saray tarafından yayımlanan düzenlemenin Amerikan anayasasının açıkça ihlali olduğu hatırlatılıyor. Başvuruda, “Bu herkese eşit koruma sağlanması ilkesini ihlal ediyor, zira beyaz veya Avrupa kökenli olmayanların orantılı olmayan bir biçimde kabul edilmelerini engelliyor” denildi.
Beyaz Saray’ın düzenlemesine yönelik eleştirilerde özellikle ırk veya köken ayrımı yapılarak bilinçli olarak bazı kesimlerin hedeflendiğine dikkat çekiliyor. San Francisco’daki mahkemeye yapılan başvuruda da Trump’ın daha önce Latin Amerika ülkelerine yönelik aşağılayıcı söylemleri hatırlatıldı.