Almanya kitlesel yoksulluğa hazırlanıyor
Berlin’deki Konjonktür Enstitüsü (DIW) tarafından yayınlanan son rapora göre Almanya’da gelecek 20 yıl içerisinde her beş emekliden biri (yüzde 21,6’sı) yoksulluk sınırın altında yaşayacak.
Berlin’deki Konjonktür Enstitüsü (DIW) tarafından yayınlanan son rapora göre Almanya’da gelecek 20 yıl içerisinde her beş emekliden biri (yüzde 21,6’sı) yoksulluk sınırın altında yaşayacak.
İleri yaştakiler arasında yoksulluğun artışına rağmen Almanya halen de emeklilik sisteminde köklü bir reforma gitmedi.
Yıllar geçtikçe yoksul emeklilerin sayısı da artıyor. Rapora göre, mevcut durumda emeklilerin yüzde 16’sı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Ancak gelecek 20 yıl içerisinde bu oranın yüzde 21.6’ya çıkacağı tahmin ediliyor.
Bu hesaplar, pozitif bir ekonomi varsayımı üzerinden yapıldı. Bu nedenle durumun daha vahim olabileceği ifade ediliyor.
Araştırmanın yazarı Johannes Gayer, emeklilik sisteminin temelindeki sorunların çözülmediğine dikkat çekerek, “Annelik izninin daha iyi ele alınması veya 45 yıllık çalışma ardından 63 yaşında emeklilik gibi eklemeler, sorunun özüne belirgin hiçbir şey katmıyor. Kozmetik reformlardır” dedi.
DIW’e göre bugün Almanya’da 6,5 milyon kişi kısa süreli sözleşmelerle çalışıyor. Bunlardan 4,5 milyonu açısından bu kısa süreli işler, temel işleri durumunda. Rapora göre, bu kişiler emekli olmaları halinde kırılgan bir durumda olacaklar.
Hükümet sistemin sapkınlıklarını frenlemek için, en az 35 yıl çalışan kişiler için asgari emeklilik yasası için hazırlık yapıyor. Ancak bu da yoksullukla mücadeleye hizmet etmeyecek. En az 35 yıl çalışmış olmayanlar, düşük olan sosyal yardımlarla geçinecek.
Doğu Almanya’da, birleşme ardından hiç iş bulamayanların da emeklilik yaşının gelmesiyle birlikte durumun daha ağır bir hal alması bekleniyor. DIW’in çıkardığı sonuçlara göre gelecek 20 yıl içerisinde emeklilerin yoksulluğunda patlama yaşanacak.