Avrupa’daki ağaç türleri yok olma tehdidiyle karşı karşıya

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan açıklamada, Avrupa’da var olan ağaç türlerinin beşte ikisinin, yerli türlerin ise dörtte üçünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.

IUCN tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Avrupa kıtasında var olan ağaç türlerinden 454’ü incelemeye alındı. Buna göre, bu türlerin yüzde 42’si ‘yüksek derecede yok olma tehlikesiyle’ karşı karşıya.

SADECE AVRUPA’DA YETİŞEN AĞAÇLARIN YARISINDAN FAZLASI

Merkezi İsviçre’nin Gland şehrinde bulunan IUCN tarafından yapılan incelemede, sadece Avrupa’da yetişen andemik (yerli) ağaç türlerinin durumuna da dikkat çekildi. Endemik türlerin yüzde 58’si tehlike altında iken, yüzde 15’si ise ‘kritik düzeyde’ tehlike altında.

BİRÇOK FAKTÖR ROL OYNUYOR

Avrupa’daki ağaç türlerini tehdit eden etkenler arasında ‘istilacı’ olarak adlandırılan bitki türlerinin yayılması gösteriliyor. Ayrıca sürdürülebilir olmayan bir biçimde ormanların işletilmesi ve ağaçların kesimi de birçok türü tehdit ediyor. Bu ise, ağaç türlerinin devamının sağlanmasının garanti altına alınmadan ormanların kesildiği anlamına geliyor.

IUCN’ye göre ağaç türlerini tehdit eden bir diğer etken ise, şehirleşme. Birçok şehrin ormanlık alanlara yakın olması, ağaç türlerini yok ediyor.

YANGINLAR, HAYVANCILIK VE HASTALIKLAR

Her yıl on binlerce hektarlık alanın yok olmasına neden olan orman yangınları da önemli tehditlerin başında gösteriliyor.

Bunun yanı sıra hayvancılık faaliyetleri, hastalıklar ve mevcut eko sistemlerde yaşanan değişimler de onlarca türün yok olmasına neden olacak.

ÜVEZ TÜRLERİNİN DÖRTTE ÜÇÜ TEHDİT ALTINDA

İsviçre merkezli kuruluşun açıklamasına göre en fazla tehdit altında olan türlerin başında üvez (Sorbus) geliyor. Avrupa’da bulunan ağaç türlerinin 170 kadarını üvezler oluşturuyor. Üvez, gülgiller ailesinin bir türü olan ve meyveleriyle bilinen çalı ya da orman ağacı türlerinin ortak adı olarak kullanılıyor.

IUCN’nin tehlike altında olduğunu duyurduğu bir diğer tür ise, kestane ağaçları. Özellikle Balkanlar’dan gelen bir böcek türünün Hint kestanesi (At kestanesi) adlı ağaçlara ciddi zarar verdiği kaydediliyor.

Tehlike altındaki ağaç türlerine yönelik ‘kırmızı listenin’ hazırlanmasında yer alan IUCN yöneticisi Craig Hilton-Taylor, “Avrupa’daki andemik (yerli) ağaç türlerinin yarısından fazlasının tehdit altında olması, oldukça ciddi bir durumdur” dedi.

Ağaçların hem insanlık için hem de sayısız türdeki hayvanın varlığını sürdürebilmesi için önemli olduğunun altını çizen Hilton-Taylor, ağaç türlerinin ekonomik açıdan rollerine de dikkat çekti.