Avustralya’da rekor sıcaklar: OHAL ilan edildi

Avustralya’da başkenti Sydney olan Yeni Güney Galler eyaletinde orman yangınları nedeniyle yedi günlük olağanüstü hal ilan edildi. Ülkede hava sıcaklıkları da yeni bir rekor kırdı.

Yeni Güney Galler’de Perşembe günü, yedi günlüğüne olağanüstü hal ilan edildi.

Başkenti Sydney olan eyalette, yüz dolayında noktada orman yangını var.

Kıta adanın bu doğu eyaletinin başbakanı Gladys Berejiklian, “felaket meteorolojik koşullar” ifadesini kullandı.

Eyalat başbakanı, “En büyük edişe konumuz, aşırı rüzgar ve son derece sıcak hava sıcaklıklarının öngörülmez koşullarıdır” dedi.

Yeni Güney Galler’de yangın sezonunun başından bu yana ikinci kezdir olağanüstü hal ilan ediliyor. Ülkenin en büyük kenti Sydney, zehirli dumanların etkisi altında nefes alınamaz hale geldi. The Daily Telegraph gazetesi, “Burada hava kalitesi 27 sigara içmek kadar kötü” yorumunda bulundu.

Ülkede Çarşamba günü, kayıtlarını tutulduğu günden bu yana en sıcak gün oldu. Hava sıcaklıkları ortalama 41,9 derece olarak ölçüldü. Bir önceki rekor, Salı günü 40,9 derece olarak gerçekleşmişti. Hava koşullarında iyileşme görünmüyor. Perşembe günü Avustralya’nın batısındaki Eucla yerleşim biriminde hava sıcaklığı bir Aralık ayı için 49,8 dereceye yükselerek mutlak rekor kırıldı.

Orman yangınlarının devam ettiği bir sırada aşırı sıcaklar son derece endişe verici bir gelişme olarak görülüyor.

Son aylarda, ülke genelinde en az 3 milyon hektar kül olurken, 6 kişi hayatını kaybetti. Büyük Sydney kentinin kuzeyi de yanarken, zehirli dumanlar nedeniyle kent nefes alınamaz hale geldi. Yetkililer, ülkenin bu en büyük kentinde “kamu sağlığı açısından olağanüstü hal” ilan etti.

Ülkede yaz mevsiminin yaklaşmasıyla orman yangınları sıklıkla yaşansa da, bu yıl çok erken ortaya çıkması endişeleri arttırdı. Araştırmacılar, küresel ısınmanın yangınlara daha uygun koşullar oluşturduğu tahmininde bulunuyor.