Avustralya’daki yangınlar: Dumanlar Güney Amerika’ya ulaştı

Avustralya’da onlarca kişinin ve yüz milyonlarca hayvanın yaşamına mal olan yangınların dumanının 12 bin kilometre uzaklıktaki Şili’ye kadar ulaştığı duyuruldu.

Eylül ayından bu yana Avustralya’yı etkisi altına alan ve halen söndürülemeyen orman yangınları şimdiye kadar 8 milyon hektarı aşkın alanı yok etti. Yangınların yol açtığı dumanlar ise binlerce kilometre uzaklıktaki Güney Amerika’ya kadar ulaştı.

DUMAN BULUTLARI 12 BİN KİLOMETRE UZAĞA ULAŞTI

Şili ve Arjantinli yetkililerden yapılan açıklamada, Avustralya’daki yangınların dumanlarının ülkelerine kadar ulaştığı bilgisi paylaşıldı. Şili Meteoroloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, “Öğle saatlerinde (Avustralya’dan gelen) dumanların da etkisiyle Güneş kırmızı tonlardaydı” denildi. Açıklamada, dumanların Pasifik Okyanusu üzerinden 12 bin kilometre uzaklıktaki Şili’ye vardığına dikkat çekildi.

Arjantin meteoroloji ajansı SMN’den yapılan açıklamada ise, dumanların 6 bin metre yükseklikte görüldüğü belirtildi. Açıklamada, dumanların şimdilik yeryüzüne düşme ihtimalinin olmadığı ancak Güneş’in kızıllaşmasına neden olduğu kaydedildi.

Doğudan batıya doğru süzülen yangın kaynaklı duman bulutlarının Brezilya’ya kadar ulaşacağı tahmin ediliyor.

ONLARCA KİŞİ VE 500 MİLYON HAYVAN CAN VERDİ

Avustralya’da aylardır süren orman yangınları hava koşulları nedeniyle daha da ağırlaşma riski taşıyor. Cumartesi günü on binlerce kişi evlerini terk ederken, normal zamanlarda yoğun turist çeken çok sayıda kent, hayalet şehre dönüştü. Ülkenin güneydoğusunda olağanüstü hâl ilanına yol açan yangınlarda şimdiye kadar en az 24 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Onlarca kişinin de halen kayıp olduğu orman yangınlarında şimdiye kadar 500 milyonu aşkın hayvanın da can verdiği tahmin ediliyor.