Avustralya, yağmura rağmen yanmaya devam ediyor

Mega orman yangınlarının kasıp kavurduğu Avustralya’da, Perşembe gününden sonra Cuma günü de yağışlar devam etti.

Yağışlar bu hafta, Eylül ayından bu yana yangınlarla mücadele eden itfaiyecilere büyük bir destek sundu. Avustralya’daki yangınlar boyutları ve süresi itibariyle, benzersiz bir felaketi ifade ediyor.

Şimdiye kadar 28 kişi hayatını kaybetti, binlerce ev yıkıldı, 1 milyon hektar (100 bin kilometrekarelik alan) kül oldu, bir milyar dolayında hayvan can verdi.

Avustralya’nın doğusunda Cuma günü devam eden yağışlar, bu bölgelerde son on yılın en şiddetli yağışları olarak değerlendiriliyor.

Yeni Güney Galler Eyaleti yangınlarla mücadele kırsal servisi, “Son 24 saat içerisinde, yangının kırıp geçirdiği yerlerin çoğunda yağmur yağdı, bu da harika bir haber” dedi. Aynı servis, yağışların devam etmesi dileğinde bulundu.

Yağışlara rağmen Yeni Güney Galler Eyaleti’nde halen 30 dolayında yangın kontrol altına alınamadı. Komşu Victoria Eyaleti’nde de onlarca noktada yangın var.

Fauna ve flora için gerçek bir tapınak olarak değerlendirilen Kanguru Adası’na ne yazık ki yağmur gelmedi.

Adelaide açıklarında bulunan Kankuru Adası’ndaki ulusal park alevler arasında kaldı ve koala nüfusunun büyük bölümünü öldürdü. Bazı endemik kuş ve keseli hayvan türleri tamamen yok olma tehlikesi altına girdi.

Bununla birlikte, ülkenin güney ve doğusundaki nemli havanın önümüzdeki günlerde de süreceği tahmin ediliyor. Bu da Kanguru Adası’na yağmur düşmesi için halen umudun var olduğunu gösteriyor. Hafta sonu boyunca başkenti Sydney olan Yeni Güney Galler’de şiddetli yağışlar bekleniyor.