GÖRÜNTÜLÜ

Berlin’de ‘Yansımalar’ adlı sergi sanatseverle buluştu

Ressam Ali Zülfikar’ın “Özgürlük Çığlığı” ismini verdiği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük portresi, Berlin’de 10 Ekim’de açılan “Reflexion” (Yansımalar) isimli sergide sanatseverlerle buluştu.

Ressam Ali Zülfikar’ın “Yansımalar” (Reflexion) adını verdiği ve içinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük bir portresinin de olduğu sergi bugün Berlin’de açılışını gerçekleştirdi.

 

Saat 19.00’da Junge Welt Maigalerie’de kapılarını açan sergi, Ali Zülfikar’ın toplumun çeşitli kesimlerinden ve dünya çapında siyasi mücadele veren figürlerin portreleriyle dikkat çekti. 40 eserin yer aldığı serginin en çarpıcı çalışması ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ait “Cry for Freedom” (Özgürlük Çığlığı) isimli büyük portre oldu. Kök boyası tekniğiyle devasa bir ağaç üzerine işlenen bu eser, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına ve bu duruma karşı uluslararası kurumların sorumluluklarına vurgu yapıyor.
Açılışta Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut bir konuşma yaptı. “İngiltere ve Avrupa'daki kültür yaratıcılarının zor koşullar altında çalıştığını belirten Gökay Akbulut, Kürdistan’da bu zorlukların daha yoğun yaşandığını söyledi. Gökay Akbulut, Türkiye’deki bu kriminalizasyon ortamından sanatçı, akademisyen ve gazeteciler gibi yaratıcı kesimlerin olumsuz etkilendiğine işaret etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi anlatan Milletvekili, Kürt Halk Önderi’nin yanı sıra Nelson Mandela, Rosa Luxemburg ve Che Guevara gibi isimlerin baskılar karşısında verdikleri mücadeleleri anlattı.

Bu buluşmanın kültürel haklar ve demokrasi mücadelesinin bir simgesi olduğunu ifade eden Gökay Akbulut, burada verilen mesajın faşist grupların baskısı altındaki politik tutsaklar ve Kürt halkı için bir umut ışığı olacağına inandığını söyledi.

Eserlerin sunumu ve değerlendirmesini yapan Küratör Petra Löschert ise, şunları söyledi: “Ali Zülfikar, eserlerinde insan ruhunu derinlemesine inceleyen bir perspektif sunuyor. Özellikle insan yüzlerini büyük detaylarla ele alıyor, çizgiler ve renkler aracılığıyla yaşam, toplum ve ruh hakkında derin mesajlar veriyor. Zülfikar’ın çalışmaları, çizgiler ve renkler aracılığıyla, zaman, yaşam, toplum ve ruh üzerine derin mesajlar verirken aynı zamanda eserlerinde toplumsal bir eleştiri ve insani bir duyarlılık öne çıkıyor. Yansıma, düşünme, geri döndürme gibi kavramlar öne çıkıyor. Kırmızı ve beyaz tonlarının dramatik kullanımıyla dikkat çekiyor. Kırmızı, geleneksel anlamlarının ötesinde, sanatçının eserlerinde yeni bir boyut kazanıyor. Aynı zamanda eserleri sosyal ve politik meselelere ışık tutuyor. Rosa Luxemburg, Greta Thunberg ve Abdullah Öcalan gibi figürlerden ilham alarak eserlerinde toplumsal eleştiri ve insani duyarlılığı ön planda tutuyor. Sergide yer alan 40 fotoğraf, sosyal hizmetler ve bireylerin yaşam tarzlarına yönelik eleştiriler içeriyor. Zülfikar’ın portreleri, sadece sanatsal bir estetik sunmakla kalmıyor, aynı zamanda izleyiciyi derin düşüncelere sevk eden güçlü bir toplumsal mesaj taşıyor.”

14 Kasım’a kadar devam edecek sergi, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 13:00-18:00 arası ziyaretçilere açık olacak.