Bir trilyon ağaç dikilirse?
Geçtiğimiz günlerde Etiyopya hükümeti binlerce gönüllüyle birlikte bir günde 353 milyon fidan dikildiğini açıkladı. Bu rakam bir dünya rekoru.
Geçtiğimiz günlerde Etiyopya hükümeti binlerce gönüllüyle birlikte bir günde 353 milyon fidan dikildiğini açıkladı. Bu rakam bir dünya rekoru.
Etiyopya hükümetinin bu girişimi bilim insanlarının dünyada 1 ila 1.5 trilyon ağaç dikilecek alan olduğu yönündeki raporundan hemen sonra geldi. İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli tarafından hazırlanan raporda küresel ısınmanın günümüzde geldiği seviyenin engellenmesi için yaklaşık 1 milyar hektarlık alanın ağaçlandırılması gerektiği belirtiliyordu.
1 milyar hektarlık alan ABD’nin günümüz sınırları kadar bir coğrafyaya tekabül ediyor. Her ne kadar bu kulağa imkansız gelse de bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre dünyamızda ormanlaştırılabilecek yeterli arazi var. Ve bu arazilere yaklaşık 1 ila 1.5 trilyon ağaç dikilebilir!
Eğer bu düşünce pratikleşirse insanların endüstriyel üretime başladığı 19’uncu yüzyılın başından bu yana atmosfere salınan sera etkisi yapan gazların üçte ikisinin emilimi sağlanabilir.
Raporu hazırlayan bilim insanı Thomas Crowther, küresel ısınmaya karşı orman arazilerinin genişletilmesi yönündeki çözümün uluslararası kuruluşlar tarafından tartışılan çözümler arasında en ucuzu olduğunu belirtiyor.
Maryland Üniversitesinden Laura Duncanson da insanların küresel ısınmaya karşı mücadelesinde en büyük ittifakının ormanlar olduğunu ifade ederek bu şekilde Dünyanın ortalama sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlanabileceğini söyledi.
Dünyada hali hazırda yaklaşık 3 trilyon ağaç bulunuyor. Uydu fotoğraflarından yapılan incelemelerde ABD, Kanada, Avusturalya, Brezilya ve Çin 700 milyar kadar yeni ağaca ev sahipliği yapabilir.
Ancak her ne kadar ormanların arttırılması konusunda bir iyimserlik olsa da halihazırdaki ormanlık alanları korumak dahi insanlığın en önemli sorunlarından biri. BM verilerine göre her sene yaklaşık 7.3 milyon hektarlık orman arazisi yok ediliyor. Bu her sene Panama büyüklüğünde bir alanın yok olması demek.
Ormanlık araziler çoğunlukla tarım arazisi açmak için tahrip ediliyor. Bilim insanlarına göre klasik tarım metotlarının terk edilmesi ormanların korunması için önem taşıyor.