BM: Çevre, insan hakları için ‘en büyük sorun’ olacak

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, çevresel tehditler artarsa, dünyadaki "en büyük insan hakları sorunu"nu olacağı uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Cenevre’de yaptığı açıklamada devletleri iklim zirvesi COP26'ya yaklaşık iki ay kalırken çevre için harekete geçmeye çağırdı.

İnsan Hakları Konseyi'nde bir ay sürecek çalışmalarının başında bu açıklamayı yapan Michelle Bachelet, "En büyük belirsizlik, politikacıların ne yapacağıdır" dedi.

Bachelet, kirlilik, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik krizinin birleşiminin "çatışmaları, gerilimleri ve yapısal eşitsizlikleri" genişlettiğine vurgu yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri “Gıda, su, eğitim, barınma, sağlık ve kalkınma hakları üzerinde etkileri görülmektedir. Kirliliğin tek başına dünya çapında her altı erken ölümden birinin sorumlusudur” dedi.

Devletler biyoçeşitliliğe ilişkin Çin’in Kunming kentinde ekim ortasında yapılacak COP15 zirvesi ile ekim sonunda iklime ilişkin Glasgow’da yapılacak COP26 zirvesinde bu sorunları ele alacak.