Brezilya’da 35 milyonu aşkın kişi temiz suya erişemiyor
Yeni koronavirüse karşı en iyi korunma yöntemi ellerin düzenli olarak yıkanması iken Brezilya’da 35 milyonu aşkın kişi temiz suya erişemiyor.
Yeni koronavirüse karşı en iyi korunma yöntemi ellerin düzenli olarak yıkanması iken Brezilya’da 35 milyonu aşkın kişi temiz suya erişemiyor.
Brezilya’nın 212 milyon kişilik nüfusunun yarısından fazlası, kanalizasyondan yoksun bir şekilde yaşıyor ve atık sular sokaklara, ırmaklara veya denize akıyor.
Toplum sağlığı ve çevre için çok zararlı olan ağır su arıtma sorunları, Latin Amerika’nın en büyük ülkesinde onlarca yıldır halkın yaşamını zehirliyor.
Brezilya makamları 2033 yılına kadar bu sorunu çözmeyi hedef olarak önüne koymuş durumda, ancak bu hedef kamu servislerinin özelleştirilmesine yol açan tartışmalı bir yasa çerçevesinde kabul edildi. Ülkeyi aşırı sağcı ve kadın düşmanı Jair Bolsonaro yönetiyor.
Bolsonaro iktidarında koronavirüs de ülkeyi ağır bir şekilde vurdu. Virüs, su sorununu da daha görünür hale getirdi. Koronavirüse karşı hijyen en önemli korunma yöntemi olarak sunulurken, 35 milyonu aşkın kişi temiz suya erişemiyor.
Başkent Brasilia’da Cumhurbaşkanlığı sarayı Planalto’ya sadece 15 kilometre mesafede Santa Luzia’nın 16 bin kişilik nüfusunun çoğu kaçak bir şekilde su tedariki yapıyor.
AFP’ye konuşan 32 yaşındaki Poliana Feitosa, “Şu sıralar su hiç olmadığı kadar yaşamdır” diyor.
Brezilya’da en yoksul kesimler koronavirüsten en fazla etkilenen kişiler oluyor. Vaka sayısı 3 milyona yaklaşırken, 100 bine yakın kişi hayatını kaybetti.
Trata Brasil Enstitüsü Başkanı Edison Carlos, su arıtma sorunlarının kamu servislerine yatırım yapılmayışından kaynaklandığını, bu sorunun yolsuzluk ve kötü yönetimle ağırlaştığını belirtti.
Carlos, “Brezilya’da temiz suyun yüzde 38’i, kullanım dışı kanalizasyonlardaki sızmalar veya diğer tüm kusurlu materyaller nedeniyle evlere ulaşmadan kayboluyor” dedi.