Brezilya’da binlerce kilometreye yayılan petrol temizlenemiyor

Brezilya’da 2 bin kilometreye yakın sahil kesiminde görülen petrol akıntılarının temizlenemediği bildirilirken, Birleşmiş Milletler (BM)’den acil önlem alınması çağrısı yapıldı.

Güney Amerika’nın yarısına yakınını oluşturan Brezilya’da son iki aydır kuzey eyaletlerinin kıyılarında görülen petrolün kaynağı halen tespit edilebilmiş değil. Aradan geçen iki ayı aşkın sürede 2 bin kilometrelik sahil şeridinde görülen petrol tabakalarının bölgedeki deniz ve kara eko-sistemlerine ciddi zarar verdiği bildiriliyor.

ŞİMDİYE KADAR BİN TON KADARI TOPLANABİLDİ

Brezilya’nın kuzeyindeki 9 eyaletin kıyılarına ulaşan petrolün temizlenmesi işlemi aradan geçen süreye rağmen tamamlanabilmiş değil. Şimdiye kadar bin tonu aşkın petrolün Atlantik Okyanusu’ndan toplanabildiği duyurulurken, turizmin önemli bir kaynak olduğu Kuzey Doğu eyaletinin ciddi ekonomik kayıpları olduğu belirtiliyor.

BM’DEN İŞ BİRLİĞİ TEKLİFİ

BM’den yapılan açıklamada ise, Brezilya’nın Atlantik Okyanusu’ndaki 7 bin kilometrelik kıyılarının dörtte birinden fazlasını kirleten petrolden duyulan endişeye dikkat çekildi. BM Brezilya Bürosu açıklamasında, petrolün yarattığı kirlenmenin çevreye ve bölgede yaşayanlara ciddi zarar verdiği belirtildi.

Petrolün temizlenmesi için çok sayıda gönüllünün çaba sarf ettiği kaydedilen açıklamada, bu kişilerin gerekli güvenlik ekipmanlarıyla donatılması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada, kıyılardaki petrolün kaynağının tespit edilebilmesi için yerel otoritelerin yanı sıra sivil toplumla iş birliğine hazır olunduğu vurgulandı.

NE ZAMAN TEMİZLENEBİLECEĞİ KESTİRİLEMİYOR

Binlerce gönüllünün temizlemeye çalıştığı petrolün kaynağı bilinmezken, her gün farklı bir plajda görülen petrolün ne kadar sürede tümüyle temizlenebileceği kestirilemiyor. Brezilya Savunma Bakanı Fernando Azevedo e Silva da petrolün ne kadar sürede temizleneceğini tahmin edemediklerini ancak zararı en aza indirmeye çalışacaklarını belirtti.