Cizre Belediyesi, Dicle Nehri’ni kurtarmaya çalışıyor

Dicle Nehri kenarındaki parkların, İl Özel İdaresi'ne devredilmesine itiraz ettiklerini söyleyen Cizre Belediyesi eşbaşkanı Berivan Kutlu, "Bizim için önemli olan, bu değerin korunması ve bakımının en iyi şekilde yapılmasıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde bulunan Cizre Belediyesi'ne geçtiğimiz dönem AKP tarafından atanan kayyum, kentin tek yeşil alanı olan Dicle Nehri kenarındaki parkları, İl Özel İdaresi'ne devretmişti. İl Özel İdaresi tarafından kaderine terk edilen ve çöp yığınına dönen parklar şimdilerde Cizreliler için ciddi bir sorun olmaya başladı. Devredilmesinin ardından parkın ne çöpleri toplanıyor, ne de bakımı yapılıyor. Özellikle akşam saatlerinde serinlemek için nehir kenarındaki parklara akın eden halk da toplanmayan çöplerden şikayetçi. Halkın belli bir kesimi ise bu devir işleminden habersiz olduğu için belediyeyi işini yapmamakla suçluyor.

Yapılan devir işlemi ve sonrasında İl Özel İdaresinin işini yapmaması ile aslında amaçlananın halk ile belediyeyi karşı karşıya getirmek olduğunu ifade eden Cizre Belediyesi Eşbaşkan’ı Berivan Kutlu, "Dicle Nehri bu coğrafya için çok büyük ve derin anlam taşır. Bizim de belediyeciliğimizde önemli bir yerdedir. Şimdiye kadar hep, hangi belediye var ise nehirden de çevresinin planlama ve bakımından da o sorumlu olmuştur. Kayyumdan sonra yeniden göreve geldiğimizde ise şununla karşılaştık ki; Dicle’miz elimizden alınıp İl Özel İdaresine verilmiş. Bizler için önemli olan nehir ve çevresinden kimin sorumlu olması değildir elbette. Bizim için önemli olan, bu değerin korunması ve bakımının en iyi şekilde yapılmasıdır" dedi.

KAYYUM KAFELERİ YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKMİŞ

Bugün gelinen aşamada parkların durumunun çok vahim bir hal aldığını kaydeden Kutlu, "Uzun zamandır bu çöpler ne yazık ki toplanmıyor. Ağaçların ve diğer bitkilerin bakımları da yapılmıyor. Bizim olmadığımız dönem de kayyum nehir kenarlarını halkın istediği zaman oturabileceği alanlar olmaktan çıkarıp, sadece yandaşlarına rant kapısı olacak şekilde kafelere peşkeş çekmiştir.

Elbette kafelerin olması da önemlidir ama nehrin dibinde ve bu kadar pahalı olması, nehrin kendilerine kalan kısmında ücretsiz oturtulmaması gibi durumlar kabul edilecek şeyler değil. Kayyumun destekçilerini zenginleştirmeye dönük bu tutumu ile AKP’nin yakınlarına yedirmesi tutumundan hiçbir farkı yoktur. Erdoğan da tüm aile fertlerini hatta birçok akrabasını devletin her yerine yerleştirerek zenginleşmeye devam ediyor. Kayyum da yakınlarına aynı şeyi yapıyor" diye konuştu.

İTİRAZLARA HENÜZ CEVAP VERİLMEDİ

Parkların sadece halka açık ve ücretsiz alanlar olması gerektiğini belirten Kutlu, "Parkların sorumluluğu bizde iken orada bulunan az sayıdaki kafeleri gerçekten ihtiyaç sahibi olan yurttaşlarımıza veriyorduk, gelirin de bir kısmı belediyeye ait oluyordu zaten. Yani hem bizler için, hem de halk için bir kazanç alanıydı parklar. Ama bu gün ne yazık ki belediye adına hiçbir gelir alınamıyor buradan. Cizre’de zengin ve destekçileri olan ailelere verilen bu yeni kafeler sadece zengini daha da zengin yapıyor. Bizler gerekli itirazları yaptık ama ne yazık ki bizlere henüz bir cevap bile verilmiş değil" ifadelerini kullandı.

"Bizler 1 ay boyunca kadın meclisimiz ile gönüllü bir şekilde bu parkların çöplerini toplayacağımız bir kampanya yürüttük fakat bu böyle gitmez" diyen Kutlu, Dicle Nehri üzerindeki parkları geri alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.