Devlet güçleri av yasağını dinlemiyor

Hakkari’de yaşayan yaban hayvanların avlanması yasak olmasına rağmen asker ve korucular, bu yasağı dinlemiyor.

Kürdistan coğrafyasında son zamanlarda yaban hayvanların avlanması giderek yaygınlaşıyor. Özellikle devlet güçlerinin yaban hayvanları avlamasına göz yumuluyor.

Hakkari, coğrafik özellikleri nedeniyle nesli tükenmek üzere olan hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Kırıkdağ, Sümbül, Berçelan Yaylası, Cilo dağları, Şemdinli ve Çukurca bölgelerinde nesli tükenmekle karşı karşıya kalan yaban hayvanları bulunuyor. Binlerce yıldır yaban hayvanlara ev sahipliği yapan Hakkari’de son dönemlerde yoğun şekilde yaban hayvanları avlanıyor.

Hakkari merkeze 25 kilometre uzakta bulunan Kırıkdağ bölgesi ve Sümbül Dağı çevresinde yaşayan hayvanlar, Kırıkdağ bölgesindeki korucu ve askerlerin hedefinde. Korucu ve askerlerin yaban keçisi ve yaban koyunu avladığı ortaya çıktı. Korucuların hemen hemen her gün yaban keçisi ve yaban koyunu avladığını söyleyen görgü tanığı, “Bazen üç, bazen dört veya daha fazla yaban keçisi öldürüyorlar. Yasak olmasına rağmen kimse bunlara ses çıkarmıyor. O bölgede askeri karakol da var ama askerler de bunların avlanmasına göz yumuyor” dedi.

Hakkari bölgesindeki yaban hayvanların yasak olduğu yerler:

* Gever ilçesine bağlı bağlı Ürse köyü, Yeşiltaş, İkiyaka bölgesi, Kırıkdağ köy sınırından Ürse köyüne kadar olan hat. Kırıkdağ köy sınırından başlayarak güneye doğru Doğu Kürdistan sınırına kadar olan Geve ilçe sınır hattı. Gever ilçe sınırından Doğu Kürdistan sınır boyu.

* Şemdinli ilçesinden Doğu Kürdistan sınır noktasından Harran, Üçyani, Ormancık, Aktütün ve Konur köy hattı. Üzümkıran köyünden itibaren ilçe sınırından Konur köyünü birleştiren bölge. Doğu Kürdistan sınırından Güney Kürdistan sınırını takip eden hat.

* Çukurca ilçesinin doğusu, ilçe sınırı, kuzeyi. Çukurca ilçe sınırı ile Çağlayan ve Kavuşak köyleri. Kuru Dere, Kavaklı, Işıklı ve Çukurca merkez güneyi ve Güney Kürdistan sınırı.