Dicle Nehri’nde boğulma tehlikesi arttı

Dicle Nehri üzerinde kurulan kum ocakları, doğayı tahrip ettiği gibi oluşturduğu girdaplarla insan hayatını da tehdit ediyor. Özellikle aşırı sıcaklardan dolayı nehre girenler için boğulma tehlikesi hiç olmadığı kadar arttı.

Yaz aylarında aşırı sıcakları ile gündeme gelen Cizre’de gençler, serinlemek için soluğu Dicle'nin serin sularında alıyor. Çok fazla sosyal alan bulamayan ve sıcaklardan bunalan gençler, her sene meydana gelen boğulma vakalarından da aktivitenin tehlikeli olmasından da çekince duymuyor. Artan boğulma vakalarına ve alınabilecek önlemlere ilişkin konuşan uzman dalgıç Kemal Şerifoğlu, “Nehir üzerinde var olan kum ocaklarının nehirde oluşturduğu girdapların her geçen sene artması, boğulma vakalarının da artmasına neden oluyor” dedi.

NE YAPILABİLİR?

Belediyeye bağlı olarak çalışan Şerifoğlu, artan boğulma vakalarına ve alınabilecek önlemlere ilişkin bilgiler verdi. Geçen senelerde neredeyse her yaz yaklaşık 10 gencin Dicle Nehrinde boğularak yaşamını yitirdiğini hatırlatan Şerifoğlu, “2018 yılı boyunca toplamda 8 kişinin boğularak can verdiği nehirde geçtiğimiz ayda 2 kişi yaşamını yitirdi ama buna rağmen herhangi bir önlem alınmış değil. Boğulma olaylarını azaltmaya yönelik bir takım projeler geliştirdiklerini de ifade eden Şerifoğlu, “Bizler her yaz gençlere verilecek eğitimler ve yüzme dersleri ile bu olayların az da olsa önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

'BÖYLE DEVAM EDEMEZ'

Fakat tüm önlemlerden önce nehir üzerindeki taş ocaklarına dikkat çeken Şerifoğlu, “Dicle Nehri üzerinde yıllardır var olan kum ocakları mevcut ne yazık ki. Bu kum ocaklarının şehir merkezlerine oldukça uçaklara yapılması gerekirken, biz de durum tam tersi. Bu kum ocakları nehirden çıkarttıkları kum ile hem nehre zarar veriyorlar, hem de boşalttıkları yerleri doldurmadıkları için nehirde girdaplara neden oluyorlar. Çok fazla kum ocağı var nehirden beslenen. Birçoğunun ruhsatı bitmiş olmasına rağmen çalışmalarını kaçak bir şekilde sürdürüyor. Birileri de buna göz yumuyor. Böyle devam edemez. Bizler her boğulma vakasında cenazeleri ararken özellikle bu girdaplarda buluyoruz. Kişi ne kadar iyi yüzme biliyor olursa olsun, bir kere bu girdaplara kapıldı mı kurtulması zor oluyor” şeklinde konuştu.

'KUM OCAKLARI KAPATILMALI YA DA TAŞINMALI'

Önlemlerin başında bu kum ocakların kapatılması ya da taşınması geldiğini ifade eden Şerifoğlu, sonraki aşamanın ise eğitimler ve yüzme dersleri olduğunu söyledi. Şerifoğlu, “Gençler serinlemek için tek çareyi nehir olarak görmemeleri için kesinlikle birçok yüzme havuzunun yapılması gerekiyor. Şuan 130 bin nüfusu olan Cizre de mevcut tek bir yüzme havuzu var. Bu da bu kadar kalabalık olan bir şehre yeterli gelmez. Bu havuzların daha da arttırılması gerek” diye konuştu.