Endonezya’da orman yangınları: 10 milyon çocuk tehdit altında
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Endonezya’daki orman yangınlarının zehirli duman bulutları nedeniyle 10 milyona yakın çocuğun sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Endonezya’daki orman yangınlarının zehirli duman bulutları nedeniyle 10 milyona yakın çocuğun sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Endonezya’nın Borneo ve Sumatra adalarında etkili olan orman yangınları, Güney Doğu Asya’da geniş bir bölgede havayı kirleterek, binlerce okulun kapılarını kapatmasına neden oldu. Ayrıca çok sayıda kişi maskelerle dolaşırken, solunum sorunları için hastanelere başvurular arttı.
Endonezya hükümeti, çoğunlukla insan kaynaklı orman yangılarının üstesinden gelmek için 29 bin itfaiyeci ve askeri harekete geçirdi
UNICEF yaptığı yazılı açıklamada 18 yaşın altındaki 10 milyona yakın çocuğun yangınların en fazla etkilediği Sumatra ve Borneo’da yaşadığına dikkat çekti.
En küçük yaştakilerin henüz gelişmek halinde olan bağışıklık sistemleri nedeniyle kirlik karşısında daha kırılgan olduğunu belirten UNICEF, hamilelik sırasında kirliliğe maruz kalan annelerden doğan bebeklerin normalde daha az kilolu ve zamanından önce doğma riskinin olduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, “Kötü kalitedeki hava Endonezya için ciddi bir sorundur ve giderek ağırlaşıyor” dedi.
Uydu verilerini kullanan bir Avrupa programı olan Copernicus Atmosfer Gözetim Servisi, Endonezya’da bu yıl başlayan orman yangınlarının 2015’tekine yakın miktarda CO2 salınımına yol açtığını belirtti. Ağustos başından 18 Eylül’e kadar 360 milyon ton sera gazının açığa çıktığı kaydedildi. 2015’te 400 milyon CO2 açığa çıktığı belirtilmişti.