Fransa’da 4 milyon kişi ‘medikal çöllerde’ yaşıyor

Fransa Sağlık Bakanlığı’na bağlı Araştırma Değerlendirme ve İstatistik Dairesi (DREES) tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkede 4 milyona yakın kişi ciddi bir doktor sıkıntısının bulunduğu bölgelerde yaşıyor.

2018 yılına ait verilerin değerlendirildiği araştırmaya göre birçok bölgede doktor sıkıntısı çekilirken, 2014’ten bu yana doktor açığı büyüyor.

3,8 MİLYON KİŞİ DOĞRUDAN ETKİLENİYOR

Araştırmaya göre, nüfusun yüzde 5,7’sine denk gelen 3,8 milyon kişi doktor sayısının ortalamanın oldukça altında olduğu köy veya kasabalarda yaşıyor. Bu sayı 2014 yılında 2,5 milyon olarak kayda geçmişti.

Doktor sıkıntısının en fazla olduğu bölgeler olarak Paris’in de içinde olduğu Ile-de-France ile Centre-Val de Loire ve Fransa’nın denizaşırı bölgeleri öne çıkıyor. Buna göre, kişi başına yılda muayene olma sayısı 3,93 olarak hesaplanırken, bu sayı 2015’e oranla yüzde 3,3 geriledi.

AİLE HEKİMİ SAYISI DÖRTTE BİR AZALDI

Araştırmaya göre, nüfustaki yaşlanmayla birlikte artan doktor ihtiyacına karşılık yeterli sayıda doktor bulunamıyor. 2007-2025 arasında sadece aile hekimlerinin sayısının dörtte bir oranında azalma göstereceği öngörülüyor.

Buna göre, Ile-de-France bölgesinde nüfusun yüzde 14,6’sı yani 1,7 milyonu doktor sayısının ortalamanın çok altında olduğu yerleşimlerde yaşıyor. Centre-Val de Loire bölgesinde bu oran yüzde 12,3 olarak kaydedildi.

DENİZAŞIRI BÖLGELERDE DAHA VAHİM

Ancak denizaşırı bölgelerde durum daha kritik. Brezilya’ya komşu olan Fransız Guyanası’nda 270 bin civarındaki nüfusun 120 bin kadarı ‘medikal çöl’ olarak adlandırılan yerleşimlerde yaşıyor.

DREES araştırmasına göre, doktor açığının olduğu bölgeler daha çok nüfus artışının düşük olduğu ve ekonomik açıdan zayıf yerler. Buralara özellikle aile hekimliği yapacak genel tıp doktoru bulmakta zorluk çekiliyor.