Fransa’da Amazon ve aşırı tüketime karşı eylemler

Fransa’da çevre savunucu dernekler, lojistik ve ticari merkezlere karşı eylemlerini arttırdı. Cuma günü Amazon’un merkezi önünde eylemler yapıldı.

Tüketime dayalı bir Amerikan geleneği olarak ortaya çıkan ve yayılan “Black Friday” vesilesiyle, Fransa’da Amazon ve aşırı tüketime karşı protesto eylemler arttı.

Onlarca eylemci, Essonne bölgesindeki Bretigny-sur-Orge’da bulunan Amazon’un lojistik merkezine girişi bloke etti. Eylemi ANV-COP21 (Şiddetsiz Eylem-COP21) ile Amis de la Terre (Dünya’nın Dostları) üyeleri gerçekleştirdi. Çevreci örgütler, sembolü Black Friday olan aşırı tüketime karşı seferberliğe bu eylemle start verdi.

Eylemciler, Litvanya, Almanya ve Belçika gibi bir çok ülkeden gelen onlarca kamyonun, 150 bin metrekare üzerinde kurulu dev merkeze girişini engellemeye çalıştı. Amazon’un bu merkezi Ağustos ayında açılmıştı. Amazon’un Fransa genelinde 20 dolayında merkezi bulunuyor. Eylemciler, “İklim için, iş için yayılmacılığa son, aşırı üretime son” yazılı pankart açtı.

ANV-COP21, Amazon’un gezegen için, toplumsal koşullar için yıkıcı bir politikasının olduğunu ve Black Friday’in bu şirkete çok büyük iş hacmi sunduğunu belirtti.

İklim için mücadele eden örgütler, Senato’da onaylanan ve Aralık başında Parlamento’da tartışılması beklenen israf karşıtı yasa tasarısının aşırı tüketim ve aşırı üretimin gelişmesini önlemek için yeterli bir yanıt olmadığını belirtiyor. Çevre örgütleri, yasa tasarısının aşırı üretimi merkeze alarak daha güçlü hale getirilmesini istiyor.