Fransa’da eylemlerin bilançosu: 100 gözaltı

Fransa’da dün yapılan iklim gösterilerine katılım diğer ülkelere göre sınırlı kalırken, çıkan olaylarda en az 100 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Cuma günü 10 bini aşkın kişinin iklim için yürüdüğü başkent Paris’te dün hem Sarı Yelekliler ve emeklilik reformu karşıtları hem de iklim için harekete geçilmesini isteyenler sokağa indi.

Başkent Paris’teki eyleme polise göre 16 bin, organizatörlere göre ise 40 bine yakın kişi katıldı. Lyon’da polise göre 5 bin kişi eylemlere katılırken, Strasburg ve Grenoble’daki eylemcilerin sayısı da binlerle ifade ediliyor. Ayrıca Bordeaux, Metz, Rouen, Nancy, Marsilya, Tours, Angers, Bayonne ve Caen gibi şehirlerde resmi rakamlara göre toplamda 10 bini aşkın kişi, iklim için eylemdeydi.

Organizatörlere göre ise, eylemlere katılım polisin verdiğinden çok daha fazla idi.

SADECE PARİS’TE 100 CİVARINDA GÖZALTI

Sarı Yelekliler’in 45’inci haftasındaki eylemlerinin de olduğu dün düzenlenen iklim gösterilerinde çok sayıda noktada polisle çatışmalar yaşandı. Polis ile Black Block adlı gruba mensup oldukları iddia edilen eylemcilerin çatışmasında yüzlerce kişi yakalandı veya kontrolden geçirildi.

Paris Valiliği’ne göre olaylarda en az 163 kişi yakalanırken, bu kişilerden 99’u gözaltına alındı. Eylemlerin yasaklandığı alanlarda 300’ü aşkın kişi de polis tarafından kısa süreliğine alıkonuldu.