Fransa geri adım attı: Palmiye yağına vergi desteği olmayacak

Fransa meclisi, her yıl on binlerce hektarlık ormanlık alanın yok olmasına neden olan palmiye yağı kullanımını teşvik eden yasa maddesinden geri adım atmak zorunda kaldı.

Fransa’da Ulusal Meclis, ormanlık alanların yok edilmesi pahasına birçok alanda kullanılan palmiye yağlı araç yakıtlarına vergi desteğine devam edilmesi kararından, gelen yoğun tepkiler üzerinde son anda döndü.

Perşembe günü Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan oylamada, palmiye yağı içeren biyo araç yakıtlarının vergi indirimlerinin 2026 yılına kadar yürürlükte kalmasına dair değişiklik önergesi kabul edilmişti. Ancak başta Greenpeace olmak üzere çok sayıda çevreci örgütün tepki göstermesi nedeniyle milletvekilleri geri adım atmak zorunda kaldı.

Dün yapılan bir başka oylamada, palmiye yağının araç yakıtlarında kullanılmasına devam edilmesine olanak sağlayan madde iptal edildi. Böylelikle palmiye yağı içeren araç yakıtları vergi indirimlerinden faydalanamayacak.

Yakıtların yanı sıra gıda ve hayvancılık sektörlerinde kullanılan palmiye yağının tüketiminin her yıl sadece Güneydoğu Asya’da on binlerce hektarlık ormanlık alan yok ediliyor.

Palmiye yağı içeren yakıtlara vergi kolaylığının tartışmalara neden olduğu Fransa, her yıl yaklaşık 860 bin ton palmiye yağını yakıt üretimi için ithal ediyor. Bu ithalatın yüzde 64’ünü alandaki en büyük şirket olan Total gerçekleştiriyor.