Greenpeace uyardı: Vaatlere değil pratik adımlara ihtiyaç var

Greenpeace, Fransa’nın Biarritz şehrinde sona eren G7 Zirvesi’nde iklim konusunda ‘boş vaatlerin’ tekrarlandığını ve halen ciddi bir politika ortaya konmadığı uyarısını yaptı.

Fransa’nın Biarritz şehrinde dünyanın büyük ekonomilerinin katıldığı G7 Zirvesi sonrasında küresel ısınmaya karşı ‘emellerin’ yer aldığı temenniler dile getirilmişti. Ancak yıllardır süren uyarılara rağmen başta büyük devletler olmak üzere dünya ülkelerinin vaatler ve soyut hedeflerle yetiniyor.

Halen tüm dünya ülkelerini bağlayacak kesin önlemler yerine söylemlerle yetinen dünyanın büyük ekonomileri, son olarak G7 Zirvesi’nde sembolik ve reklam kokan vaatlerde bulunmuştu. Bunlardan biri de Amazon Ormanları’nda haftalardır süren yangınların söndürülmesi için Brezilya’ya gönderilecek yangın söndürme uçakları için 20 milyon dolar yardım ayrılması idi.

GREENPEACE: EMELLERDEN ZİYADE PRATİĞE İHTİYAÇ VAR

Dünyanın önde gelen çevreci örgütlerinden Greenpeace’ten yapılan açıklamada ise, artık giderek aciliyet arz eden iklim konusunda somut adımlar atılmamasına sert tepki gösterildi. Greenpeace International direktörü Jennifer Morgan, “Acil iklimsel sorunlarla mücadele etmek için sözlerden çok daha fazlasına ihtiyacımız var” diye uyardı.

Morgan tarafından yayınlanan açıklamada, küresel ısınmanın önlenebilmesi için sera etkili gazların salınımlarının 2050 yılına kadar sıfırlanması gereği hatırlatıldı. Açıklamada, G7 açıklamasına ilişkin “2050 yılına kadar sera etkili gaz salınımlarını sıfırlayacak sahada pratik bir angajmanı içermediği müddetçe, ‘harekete geçilmesini isteyen standart bir tasarı boştur” ifadesine yer verildi.

“ANEKDOTİK İNİSİYATİFLER DİKKATLERİ BAŞKA YÖNE ÇEKİYOR”

Greenpeace Fransa Direktörü Jean-François Julliard ise, iklim konusunda öncü rolü oynama iddiasındaki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un diplomatik bakışını değiştirmesini istedi. Brezilya’ya yardım örneğini gösteren Julliard, “Anektodik inisiyatifleri sahneye sürmek, sadece dikkatleri gerçek sorunlardan başka yöne çevirmeye yarar” diye konuştu.

Juillard, Macron’un iklim konusunda vaatlerde bulunduğu bir ortamda ülkesinin iklim konusundaki tüm hedeflerinde geride olduğuna dikkat çekti.