Güney Afrika’da 45 milyon kişi açlık tehdidi altında

Birleşmiş Milletler, Güney Afrika’da kuraklık, sel felaketleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle 45 milyon kişinin açlık tehdidi altında olduğunu bildirdi.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (PAM) Güney Afrika’da rekor düzeyde kişinin açlık tehlikesi altında olduğunu bildirdi.

PAM bölgesel sorumlusu Lola Castro, “Bu açlık krizi bugüne kadar görülmemiş ölçülere ulaştı. Sahadaki gözlemlerimiz durumun daha da ağırlaşacağını gösteriyor” dedi.

Güney Afrika beş yıldan beridir, yeterli yağış almıyor. El Nino doğa olayı olarak bilinen iklim anormalliklerinin tekrarlanmasıyla ağırlaşan bu durum, çoğu yoksul 16 ülkede tarımsal rekolteyi de etkiliyor.

Küresel ısınma nedeniyle de giderek daha şiddetli kasırga veya fırtınalar yaşanıyor.

Geçen yıl tropikal İdai kasırgası, Mozambik, Zimbabwe ve Malawi’de felaket su baskınlarına neden oldu, bini aşkın kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi etkilendi ve ağır maddi hasara yol açtı.

PAM, 2020 yılı içerisinde beslenme güvensizliğinin yaşandığı Zimbabwe, Zambiya, Mozambik, Namibya, Lesotho, Eswatini ve Malawi’de 8,3 milyon kişiye yardım etmeyi öngörüyor.

BM urumu, uluslararası topluma ve bağışçı ülkelere çağrıda bulunarak, acil yardım projelerini finanse etmek için 489 milyon doların gerekli olduğunu, ancak ellerinde sadece 205 milyon doların olduğunu bildirdi.