Hasankeyf’teki yangının uydu görüntüsü

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, antik kentte çıkan şüpheli yangına ilişkin uydudan çekilmiş görüntüleri yayınladı. Girişim, bağımsız inceleme istedi.

En az 12 bin yıllık tarihi olan ve yok olma tehlikesi altında bulunan Hasankeyf’teki yangının boyutları uydudan çekilmiş görüntülerle de gözler önüne serildi.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nin yayınladığı 3 Ağustos tarihli fotoğraflarda yangının üzerinden haftalar geçmesine rağmen izlerinin halen durduğu görülüyor. Yangın 21 Temmuz günü çıkmıştı.

Siyah renkli alan, kalenin neredeyse her yerinde yangın çıktığına işaret ediyor. 

Fotoğrafa ilişkin yorum yapan Girişim, “Höyüğün kendisi, yukarısındaki Eyyubi Camisi, tarihi mezarlık alanı ve en az onlarca tarihi mağara zarar gördüğü anlaşılıyor. Zararın boyutu öğrenmek için yerinde ve güvenilir tespit olmaksızın kesin bir yargıya varmak zor” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ekolojik olarak binlerce canlının yangından etkilendiğini tahmin ediyoruz. Yangın bölgesi farklı kuş türlerinin yuvalama alanı olmasından kaynaklı bazı kuş türlerinin nesli tükenme riski altında olduğunu düşünüyoruz.

Bu bakımdan Batman Valiliği ve İçişleri Bakanlığı nezdinde daha güçlü taleplerin dile getirilmesi gerekiyor. Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi olarak bütün kurum ve kuruluşlara çağımız alanda bağımsız bir inceleme yapılması için gerekli girişimlerin yapılmasıdır.”

Daha önce yangına ilişkin Batman TMMOB İKK tarafından yapılan bir açıklamada, yangına müdahalede yetersiz kalındığı ve yetkililerin görevini yerine getirmediği kaydedilmişti.